Prostreno.cz

Nedostatek zinku se nevyplatí podceňovat

Jíte dost rajčat, špenátu, červené řepy a ořechů? Tyhle potraviny jsou zásobárnou zinku, který je pro fungování organismu klíčový. Jeho dlouhodobá absence může dokonce vyvolat schizofrenii nebo epilepsii!

Zinek. Máte představu, k čemu je v těle vlastně dobrý? Tento nenahraditelný minerál se vyskytuje ve všech tkáních, největší jeho množství se pak nachází v prostatě, slinivce, ledvinách, játrech, svalech a kůži. Je nezbytný pro normální růst, vývoj, obnovu a regeneraci poškozených buněk, zatímco se podílí na tvorbě krvinek.

Zároveň posiluje imunitní systém, urychluje hojení a podporuje metabolické funkce. Aby toho nebylo málo, rovněž má co mluvit do plodnosti i produkce hormonů, přičemž bojuje proti zánětům. Co se stane, pokud začněte trpět jeho zoufalým nedostatkem? O těchto rizicích byste měli vědět!

Hrozí schizofrenie i extrémně suchá pokožka

Podmíra zinku je pro organismus hodně škodlivá, neboť může způsobit loupání kůže, zánik vlasových kořínků a poruchy reprodukčního systému. Málo se také ví, že zmíněný chybějící prvek podstatně zvyšuje pravděpodobnost bakteriálních a virových infekcí, v krajních případech dokonce vyvolává schizofrenii či epilepsii. U dětí je zase v sázce zbrzděný růst, nechutenství a špatný vývoj kostí i pohlavních orgánů. Doporučená denní dávka zinku pro dospělou osobu je něco mezi 12–15 mg. Tohoto pravidla je rozhodně dobré se držet, jelikož ani nadbytek této živiny se neobejde bez následků. Co všechno vás může potkat?

Otravy a nevolnost? S tím musíte počítat

Přemíra nahrává otravám, které se projevují především zvracením. Objevují se rovněž bolesti břicha a hlavy, stejně jako závratě, nespavost a třes rukou. Nutno zmínit, že podle odborníků předávkování běžnou stravou není možné. Tento stav prý zpravidla nastává, když člověk užívá ve vyšší míře výživové doplňky obohacené o zinek, což končívá narušením metabolismu a rozvojem anémie. Říkáte si, že ho čistě pro jistotu budete čerpat výhradně z potravinových zdrojů? Zaměřte se na tyhle!

Nákupní seznam, kterého se držte

Bohatým zdrojem uvedeného minerálu jsou rajčata, broskve, pomeranče, pšeničné klíčky, ústřice, hovězí játra a většina jedlých hub. Pozornost můžete věnovat i vaječným žloutkům, kuřecímu a králičímu masu, kvasnicím, ořechům, červené řepě, zelí, špenátu a dýňovým semínkům.

Zdroj: www.healthline.com, www.eatthis.com





Celkem 1 komentářů

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat