Prostreno.cz

Tibetská kefírová houba je doslova probiotickou náloží pro střeva

Častá onemocnění, kožní problémy či kvasinkové infekce jsou pravděpodobně znamením narušené střevní mikroflóry! V tomto případě je nutné zařadit do jídelníčku vhodné probiotické kultury. Například tibetskou kefírovou houbu, kterou lze zužitkovat i v kosmetice!

Kefír patří mezi krále přirozených probiotik. Obsahuje více jak 30 prospěšných probiotických kmenů. Na trhu však není jediný, kdo koná dobrodiní pro zdraví. Už jste slyšeli o tibetské kefírové houbě? Ta je k sehnání také pod názvem chrchlík, kefírka, kefírová zrna nebo tibeťanka.

Ve skutečnosti se nejedná o houbu, ale o seskupení unikátních mikroorganismů, vzhledově připomínajících malé bílé „květáčky“. Živí se především mléčnou laktózou a obsahuje velkou řadu tělu prospěšných laktobakterií, lehce stavitelných bílkovin a tuků, stopových prvků, minerálních a léčivých látek. Jak působí na organismus?

Blahodárné účinky probiotické bomby

V trávicím traktu ničí přemnožené kvasinky a bakterie a výrazně tak stimuluje imunitní systém. Také v žaludku napravuje škody způsobené užíváním antibiotik, dále napomáhá odkyselení organismu, slouží jako prevence nemocí trávicího systému, reguluje krevní tlak, léčí žaludeční vředy, dodává energii a zabraňuje únavě. Nespornou výhodou je i to, že zpomaluje stárnutí, rozkládá v těle cholesterol, a chrání tak zdraví srdce. A co je na tom to nejlepší? Z tibeťanky si kefír připravíte v pohodlí domova.

Pramen zdraví z vlastní kuchyně

Tibetské krystaly jsou poměrně snadno sehnatelné na internetu – existuje dokonce mapa „dárců“, kteří vám krystalky rádi pošlou pouze za úhradu poštovného. Samotný proces není nijak složitý ani časově náročný. Houbičky vložte do sklenice a zalijte čerstvým (nejlépe nepasterizovaným) plnotučným mlékem. Nechte fermentovat (kvasit) při pokojové teplotě 24 až 36 hodin. Za ideální poměr se považuje 1 polévková lžíce hubek na 1 litr mléka. Hotový kefír sceďte přes plastové sítko a přelijte do uzavíratelné nádoby. Poté přemístěte do lednice, kde vám vydrží až jeden týden. Poté houbičky dejte do nového mléka a celý proces opakujte. A jak kefír užívat?

Pozor na vedlejší účinky

Z počátku se doporučuje popíjet menší množství (pár polévkových lžic). V některých případech se mohou objevit problémy, jako je průjem bolest břicha nebo vyrážka. Tyto nepříjemnosti obvykle zmizí během pár dní, tělo si totiž musí pomalu zvyknout na některé pro něj neznámé přátelské bakterie. Obecně je možné dávku postupně zvyšovat až na 1 litr denně.

Kromě pití lze kefír použít také na pečení, výrobu tvarohu, sýrů a pomazánek. Dále ho můžete využít jako přísadu do koupele pro zvláčnění pokožky. Uplatňuje se i jako výživná pleťová či vlasová maska.

Zdroj: www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1043661802002402?via%3Dihub - celý článek





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat