Prostreno.cz

Co se děje ve vaší hlavě, se odráží i na talíři

Neustále se potýkáte se špatnou náladou? Tak to se pak nedivte, že máte chuť na sladké nebo smažené jídlo. To, co se děje ve vaší hlavě, se totiž odráží na kvalitě a druhu stravování!

Ne nadarmo se říká, že jste to, co jíte. Funguje to však i obráceně. Myšlenky a postoje ovlivňují stravu. Tedy aspoň tak to vyplývá ze studie, kterou uveřejnil kulinářský časopis Appetite.

Výzkumníci přitom pozorovali 1125 spotřebitelů z Tchaj-wanu, kteří měli odlišné stravovací návyky a potýkali se s různými zdravotními stavy, jako je obezita, vysoký krevní tlak a diabetes. Vědce zajímala jejich motivace k jídlu, aktuální psychický stav a životní motivace.

Stres vede zase jenom ke stresu

Následně bylo zjištěno, že ti, kdo podléhají splínům, častěji sahají po sladkém, tučném či smaženém jídle, kdežto osoby s pozitivním postojem k životu mají radši ovoce, zeleninu nebo lidové maso. Vědci zároveň odhalili, že „sluníčkově“ naladění jedinci se tak nějak přirozeně vyhýbají nezdravému chování a víc se zajímají o své tělo i nutriční složení potravin.

„Vzhledem k problémům obezity a nemocí, které jsou přímo spojeny s nezdravými stravovacími návyky, přímý vliv nutričního zapojení podtrhuje důležitost investic do úsilí o podporu účasti na výživě z hlediska politiky veřejného zdraví,“ nechal se slyšet vedoucí studie Kishore Pillai z Univerzity ve východní Anglii s tím, že zájem o vyváženější stravu pochopitelně vede k obecnému zdraví a prevenci nemocí. Dobrou zprávou je, že pozitivní postoj a myšlení se dá natrénovat. Co doporučují odborníci?

Úklid v hlavě rovná se větší životní spokojenost

Nepředstavujte si katastrofické scénáře. Čeká-li vás nějaká stresující situace, vizualizujte si, jak skvěle dopadne. Vžijte se do pocitu, že daný okamžik máte za sebou a prožíváte neuvěřitelnou radost. Také si vezměte příklad z někoho ve svém okolí.

Marie v práci se neustále usmívá a je dobře naladěná? Až vám příště bude „ouvej“, zeptejte se sami sebe, co by udělala právě Marie. Hodila by to všechno za hlavu? Začala by se smát? Zkuste to podle ní! V neposlední řadě omezte negativní formulace. „To zase bude nuda. S partnerem se určitě pomáhám.“ Negativní představy vyvolávají negativní emoce. Zbavte se jich a vytvářejte okolo sebe takovou realitu, jakou skutečně chcete žít. Přidejte úsměv a velká část práce je za vámi!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat