Prostreno.cz

Potraviny napomáhající trávení

Není vám dobře od žaludku? Vraťte ten prášek zpátky do šuplíku a naordinujte si místo něj něco zdravějšího. Třeba bazalku, cuketu nebo červenou řepu! Vždyť i tyhle přírodní dary vám rychle uleví!

Jistě se shodneme na tom, že pálení žáhy, bolest břicha, nadýmání nebo nevolnost občas postihne každého. Běžně tyto trable se zažíváním řešíte farmaceutickými léčivy, o jejichž vedlejších účincích se v odborných kruzích vypráví ledacos? Možná byste měli vědět, že spolehlivou „medicínu“ na uvedené obtíže představují i určité potraviny. Co byste za účelem zlepšení funkcí trávicího systému měli zařadit do jídelníčku?

Bazalka, voňavý léčitel

Že vás nikdy nenapadlo nachystat si bazalkový čaj? Vidíte, o hodně jste přišli. Aromatický horký nápoj je kupříkladu skvělým tonizačním prostředkem, který podporuje ledviny, protože usnadňuje průchod vzniklým kamenům. O bazalce je také známo, že vykazuje mírné antibiotické účinky, uklidňuje pocuchané nervy a navozuje dobrou náladu. Ovšem stejně dobře funguje i na břišní patálie všeho druhu! Pokud vás vidina horkého občerstvení ani za mák neláká, rozžvýkejte pět až šest jejích lístků, vyjde to nastejno.

Cuketa jako dietní čistidlo

Zeleninu, kterou lze přidávat do dušených směsí, pomazánek, placek, bábovek, buchet i polévek vychvalují výživoví poradci do nebes. Divíte se? Tahle gurmánská lahůdka totiž obsahuje unikátní slizy pečující o střevní výstelku, kterou celkově regeneruje. Cuketa je rovněž vynikajícím zdrojem vlákniny, jež zabraňuje akumulaci toxinů a odpadních produktů, takže se podílí na komplexní detoxikaci organismu. Příznivý vliv má ovšem i na hubnutí, zatímco poskytuje prevenci před rakovinou.

Červená řepa? Ta se nezdá!

Rubínová potravina je učiněnou studnicí zdraví, na což vědci poukazují poměrně často. Závěry nedávného amerického výzkumu dokonce prokázaly, že k normalizaci krevního tlaku dochází už po čtyřech hodinách od vypití sklenice řepné šťávy. Blahodárný nektar, jenž se skládá ze samých prospěšných látek, zároveň stabilizuje úroveň škodlivého cholesterolu a pročistí krev. To ale pořád není všechno, neboť se báječně uplatní také při problémovém trávení. Ještě jste ho nevyzkoušeli?

Zdroj: www.health.gov, www.eatthis.com





Celkem 5 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat