Prostreno.cz

Keto dieta a diety s podobným principem. Jaký je v nich rozdíl?

07.05.2019 | Zdraví a diety

V moderní době se nám nabízí mnoho stravovacích systémů, do kterých můžete vložit svou důvěru a začít se podle nich řídit. Mnoho z nich se může zdát na první pohled velmi podobných, nebo dokonce stejných. Každá má ale svá vlastní specifika, podle nichž funguje a jimiž se řídí. Zajímalo by vás jaké?

Vybrali jsme několik diet, stravovacích systémů, které fungují na podobné bázi, i když jsou samostatně jedna od druhé velmi odlišné.

Keto dieta

Keto dieta, neboli proteinová dieta, je ze všech uvedených nejradikálnější. Je velmi efektivní v případě, že se rozhodnete překopat svůj stravovací systém od základu a skvěle se u ní hubne. Jejím cílem je dostat tělo do stavu ketózy – ta přichází po několika dnech nového jídelníčku.

Keto dietou se můžete stravovat ve formě již předem připravených jídelníčků, které nabízí například Ketomix.cz nebo se vrhnout do vlastního stravovacího plánu, který je však pro mnoho začátečníků vcelku matoucí.

Proteinová dieta je pro mnoho lidí „vykopávacím míčem“ a po dosažení cílové váhy se velmi často mění do formy nízkosacharidové diety nebo paleo systému.

Nízkosacharidová dieta

Nízkosacharidová dieta, neboli HFLC dieta, je umírněnější variantou keto diety. Hodně lidí na ní navazuje právě po absolvování dietního režimu hlavně z toho důvodu, že je její strava o něco pestřejší a člověk si může dovolit přijímat o pár gramů sacharidů víc.

Taková dieta skvěle poslouží v případě, že si chcete svou váhu udržet a vašemu tělu vyhovuje fungování na nízkých cukrech. Je vhodná i pro lidi s glukózovou intolerancí.

Paleo strava

Obecně se ví, že paleo strava je zaměřená na jídlo, které jedli naši předkové. O paleu můžeme rovnou říci, že se nejedná o systém na hubnutí, ale celkový životní styl. Strava je složena z potravin, které byly k dostání v době kamenné, jen s tím rozdílem, že se efektivně přizpůsobila životu v moderní době. Jako taková má několik pravidel, které je třeba dodržovat.

Tuky zde tvoří víc jak 50 % denního přijmu, bílkoviny 20 % a cukry do 30 %. I zde je tedy hlavní důraz kladen na vysoký příjem tuků.
Základem paleo jídelníčku je maso, ryby, vejce, přírodní potraviny, vitaminy a minerály. Naopak se vyhnete zpracovaným potravinám, mléčným výrobkům, zemědělským výrobkům a rafinovanému cukru.

Atkinsonova dieta

Atkinsonova dieta je dalším zástupcem stravy založené převážně na konzumaci tuků a dělí se do 4 základních fází.

V první fázi (redukce) nesmí příjem sacharidů přerůst 20 gramů. V druhé fázi se příjem sacharidů navyšuje o 5 gramů, třetí fáze povoluje nárůst o dalších 10 gramů a přechází se na takzvanou udržovací hodnotu. Poslední fáze je náběh na normální režim a aplikování naučeného do běžného života. Stále se zde hlídá množství sacharidů, může se však konzumovat i malá míra alkoholu.

V čem se liší?

Přijde vám, že jsou všechny diety a stravovací plány stejné? Nenechte se zmýlit. Všechny výše vypsané režimy mají svůj vlastní poměr bílkovin, tuků a sacharidů, které si dovolují během dne konzumovat. Mají různě doporučené množství jídla během dne a výrobky, které můžete/nesmíte jíst. Je proto velmi důležité najít směr, který vám bude vyhovovat a sedět.

Někdy se stane, že začnete s keto dietou, ale zjistíte, že na ni nejste připraveni a přejdete k umírněnější variantě HFLC. Jindy začnete s paleo stravou a po době, co si zvyknete, přejdete na keto. Variant je nespočet a záleží jen na vás, v čem se zhlédnete.

Co je spojuje?

Jelikož všechny dietní plány vycházejí z toho, že cukry/sacharidy nejsou esenciální, naše tělo si je schopno vytvořit samo, dávají přirozený prostor k vyššímu příjmu tuků a bílkovin. Tuky zde hrají důležitou roli, jelikož pomáhají k nasycení, nedráždí glukózu a vážou na sebe velké množství vitaminů. Jídelníčky jsou většinou složené i z vyššího příjmu bílkovin, které se starají o ochranu svalové hmoty a jako takovou ji pomáhají i budovat. Mnoho informací ke keto dietě naleznete i na stránkach Keto-Hubnuti.cz





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat