Prostreno.cz

Je ochucený jogurt opravdu tak zdravý, jak si myslíte?

Preferujete ovocné jogurty? Měli byste vědět, že v nich kromě velkého množství cukru a chemických přísad naleznete také zvýšené riziko metabolického syndromu, z něhož se časem může vyklubat i cukrovka. Nechcete si dát raději „bílou klasiku“?

Zřejmě každý z nás nejednou slyšel o tom, že pravidelná konzumace jogurtů může člověku jenom prospět. Ostatně, tyto mléčné výrobky díky obsahu „přátelských“ bakterií napomáhají trávení a vlivem přítomného vitaminu D zlepšují náladu. Také snižují riziko osteoporózy a přispívají k regulaci cholesterolu, zatímco pozitivně ovlivňují plánovanou redukci váhy. I vy si ve světle těchto pozitiv každý den dopřejete „dobro z kelímku“? Pokud dáváte přednost ochuceným jogurtům před těmi bílými, na blahodárná pozitiva zapomeňte. Proč zrovna tahle volba nadělá víc škody než užitku?

Složení, které není kdovíjaké terno

Patříte k těm, co si bedlivě pročítají etikety nabízených výrobků? Jestli ne, děláte chybu. Velké negativum zmíněných potravin spočívá v tom, že jejich výrobci mnohdy používají nejrůznější ochucovadla, barviva, škroby, aromata a zahušťovadla. Vzhledem k tomu, že tyto přísady jsou vlastně koktejlem chemických látek, nemají ve vědeckých kruzích tu nejlepší pověst. A bude hůř…

Cukr jako něco, s čím se nešetří

Podstatným mínusem ovocných jogurtů je i to, že s přítomností čerstvých plodů to není žádná sláva. Místo slibovaných jahod, meruněk nebo jablek si totiž pochutnáte spíše na ovocném protlaku či pyré, v němž není o velkou dávku sacharidů nouze. Světová zdravotnická organizace uvádí, že chlazená pochoutka, jež zdraví neškodí, by měla zahrnovat méně než 5 gramů cukru na 100 gramů. Splňuje taková kritéria i ta vaše? Jestli si říkáte, že koupí nízkotučného občerstvení jste na to vyzráli, tak to se pletete. I tady hrozí nebezpečí!

Umělá sladidla jako zlo

Máte v lednici několik jogurtů označených magickým heslem „nula procent tuku“? Teď vás na ně možná přejde chuť. Závěry studie publikované v časopise Journal of Marketing naznačují, že obsažená umělá sladidla v „dietním sortimentu“ zvyšují nejen chutě k jídlu, ale i riziko metabolického syndromu. To je stav, při kterém tělo přestává reagovat na inzulin, z čehož se časem může vyklubat i cukrovka. Aby toho nebylo málo, zmíněná sladidla jsou často spojována také s vývojem astmatu, vysokým krevním tlakem nebo srdečními chorobami. Ani tohle na klidu nepřidá…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat