Prostreno.cz

Šťovík zlepší slabý zrak a uleví od včelího bodnutí

Pro většinu lidí je šťovík kyselý, pouhý plevel a bez nějakého významného prospěchu. Věděli jste ale o tom, že krom výborné chuti disponuje i mnoha pozitivními vlastnostmi? Připravte si šťovíkovou citronádu, jejíž léčivé účinky se projeví nejen na zdraví vašich vlasů!

Nenápadné zelené lístky kopinatého tvaru s výraznou kyselou chutí byste jen sotva rozlišili od jiných listových bylinek. Laik by si šťovík klidně spletl například i se špenátem nebo jinou zelenou bylinkou, ale po ochutnání by byl velmi rychle vyveden z omylu. Sluší se však uvést, že šťovík lze připravovat nastudeno či tepelně upravovat. Jeho přínosy pro zdraví vás rozhodně přinutí tuto opomíjenou léčivou bylinu vyzkoušet! Obsahuje totiž velké množství vitaminů A, B1, B2, B9 a nakonec i vitaminu C, který je nezbytný k posílení imunity. To však zdaleka není všechno.

Ekzém, špatné vidění i modřiny

Zaznamenali jste v poslední době zhoršující se zrak? Udělejte si šťovíkový čaj, nebo listy spařte a použijte například do oblíbené omáčky. Vitamin A se postará o to, aby vaše oči byly zpět v dobré kondici. Také v případě, že se vám dělají opary či se trápíte s kožním ekzémem, je šťovíková kúra právě to, co potřebujete, zejména díky vysokému obsahu vitaminu C.

Kyseláč se dále podílí na čištění krve a vnitřních orgánů, pomáhá s trávením a hodí se i pro zevní použití. Naneste pastu ze šťovíku na pokožku a ulevte si od vyrážek, bodnutí hmyzem, řezných ran a modřin. Pasta se připravuje žvýkáním nebo rozmixováním rostliny. Až vás příště štípne včela, rozkousejte trochu šťovíku, naneste jej na štípanec a dejte vale diskomfortu! Ovšem pozor, šťovík má i své „beauty“ výhody.

Díky svým nutričním hodnotám ho lze považovat za výborného pomocníka v boji proti stárnutí pokožky a dokáže přispět k získání krásnějších a silnějších vlasů. Tím však kouzla se šťovíkovými listy nekončí.

Je libo čaj či citronádu?

Uvedené listy se mohou jíst syrové v salátech nebo spařené v omáčkách a polévkách. Po usušení se nejčastěji využívají jako čaj. Do hrnce dejte, 0,5 l vody, hrst sušené byliny, 2–3 hřebíčky, případně jeden kus skořice. Převařte, nechte chvíli vylouhovat a nakonec sceďte. Čaj dochuťte podle vlastní chuti, například kvalitním medem.

Přidejte pár lístků do receptu na vaše oblíbené smoothie a obohatíte tím jeho výživovou hodnotu. Šťovík chutná opravdu fantasticky. Pokud rostlinu rozdrtíte či rozmixujete, přidáte vodu a sladilo, získáte osvěžující letní nápoj namísto citronády!

Zdroj: naturalmedicinalherbs.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat