Prostreno.cz

Vitamin D působí i proti depresi a cukrovce

Jak dlouho se vystavovat slunci, abyste získali vitamin D? Dávky jsou spočítané na minuty! Dodržujete doporučované lhůty? A co se stane, když déčko začnete ignorovat?

Vitamin D je pro správnou funkci lidského organismu nezbytný. Ovlivňuje regulaci metabolismu vápníku i fosforu a posiluje imunitní systém člověka. Rovněž je důležitý pro kosti či zuby. V těhotenství je zase potřebný pro vývoj plodu. Pokud byste se však chtěli rozběhnout do lékárny pro zázračné tabletky bohaté na tento vitamin, byla by to velká chyba a vyhozené peníze. Nechte to na přírodě!

Slunce – podceňovaný všelék

Tento v tucích rozpustný vitamin si naše tělo dokáže vytvořit v kůži působením slunečního záření. Co vás možná překvapí, je fakt, že přibližně až 90 % potřebného množství je získáváno tímto způsobem! Druhým zdrojem vitaminu D je potrava. Nicméně ta dokáže pokrýt přibližně jen 10 % nároků na déčko. Nejbohatšími zdroji jsou přitom mořské ryby (tuňák, losos či makrela), játra (hovězí či tresčí), vaječný žloutek, sýry a mléko.

V jarních a letních měsících poskytují paprsky slunce dostatečné množství UVB, potřebného k produkci vitaminu D v kůži. V praxi to znamená přibližně 15 až 30 minut na slunci 2 až 3x týdně, nebo 5 až 10 minut každý den. Je však třeba mít odhalenou větší část těla, minimálně ruce, nohy nebo ramena. A to z dost dobrého důvodu. Předejte tak jedné z nejčastějších nemocí.

Déčko proti cukrovce i depresi

Cukrovka je v současnosti obrovským strašákem populace. Studie ukázaly, že pokud si budete držet hladinu vitaminu D v normě, je menší pravděpodobnost, že se u vás projeví diabetes 2. typu. Díky absorpci UV-B záření do pokožky a do organismu se člověk cítí prokazatelně šťastnější a vyhýbá se tak i nepříjemné depresi. To je jeden z důvodů, proč se můžete cítit takříkajíc „pod psa“, když je venku deštivé počasí. Déčko je však potřebné i z jiného důvodu.

Silné srdce i svaly

Dostatek tohoto slunečního vitaminu přispívá k lepší kondici nejdůležitějšího orgánu v těle, tedy srdce. Ukázaly to výzkumy, které našly spojitost mezi déčkem a jeho vlivem na kvalitu kardiovaskulárního systému. Ovšem srdce není jediný orgán profitující z vitaminu D. Bylo zjištěno, že při jeho zvýšeném příjmu jsou silnější také svaly.

Mozek v kondici

Sledováním skupiny starších lidí, u kterých ještě nebyla diagnostikována demence, se ukázalo, že u osob s nižšími hodnotami déčka se demence později objevila až v polovině případů častěji, než u lidí s normálními až vyššími hladinami. Podobně je to i s Alzheimerem, který se vyskytl u lidí s nízkým a nedostatečným množstvím vitaminu D.

Seznam onemocnění, na které má vitamin D pozitivní účinek, je mnohem delší. Neustále probíhají různé výzkumy a je dost pravděpodobné, že v dohledné době bude i papírově uznán jako lék. Proto už nyní využijte jeho schopnosti a dopřejte si ho v dostatečné míře.

Zdroj: www.mayoclinic.com, www.healthline.com





Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat