Prostreno.cz

Je možné, že při keto dietě vypadávají vlasy?

Nízkosacharidová strava má podle odborníků svá proti a proti. Může nějak souviset s tím, že váš hřeben je plný vypadaných vlasů?

Zda je keto dieta „zdravá“, je diskutabilní. Původně byla navržena tak, aby pomohla lidem trpícím epileptickými záchvaty. Tento způsob stravování se však stal velmi populární v oblasti hubnutí. Vyvolává totiž ketózu, která způsobuje, že tělo spaluje tuky místo sacharidů. I když se nedávno ukázalo, že „keto“ snižuje bolest kloubů, uvedený dietní plán nepřichází bez nástrah.

Keto dieta může vyústit ve zvracení a pocit únavy, ale také zvýšené riziko srdečních onemocnění a diabetes. Hovoří se i o sníženém libidu. V poslední době jsou známé i případy, že ti, kdo ji drží, trpí vypadáváním vlasů. Jak je to možné?

Ví se vůbec něco?

Nutriční specialistka Keri Gans z New Yorku říká, že se nejedná o nezvratitelný fakt. „Spousta věcí se může stát, když omezíte příjem důležitých živin, které tělo potřebuje. Je toho tolik, co se může pokazit, nicméně každý organismus reaguje jinak,“ uvádí specialistka s tím, že výzkumy zatím neprokázaly vztah mezi řídnoucími vlasy a ketogenní stravou. „Sama jsem zvědavá na nějaké relevantní zprávy, ale prozatím v souvislosti s úbytkem vlasů rozhodně nemůžete vinit keto dietu,“ nechává se slyšet Keri Gans.

Okolní souvislosti jako příčina

Platí však, že případný stres způsobený změnou stravy může být za tento problém zodpovědný. „Keto dieta vyžaduje disciplínu a určitá omezení ve stravování. To se pochopitelně podepisuje na psychice a namáhání duševních schopností. Vždyť existuje tolik potravin, které nemůžete jíst, pokud jste na keto dietě,“ vysvětluje Keri Gans, která tak odkrývá možnou souvislost s padající kšticí. Ve hře je však i nedostatek bílkovin.

Protein je totiž nezbytný pro zdravé vlasy (a nehty), ale když si po dobu několika měsíců nehlídáte jeho příjem, vlasy začnou řídnout. „Ale opět platí, že neexistuje žádný výzkum, který by dokazoval, že příliš málo bílkovin na keto dietě může způsobit ztrátu vlasů,“ dodává nutriční specialistka a apeluje, že nejprve se spíš objeví příznaky chřipky, únava, závratě nevolnost, podrážděnost, zácpa. Možné je tedy skutečně všechno.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat