Prostreno.cz

Konzumace melounu během těhotenství má jisté výhody

S těhotenstvím přichází devět měsíců touhy po jídle, výkyvů nálad a naslouchání otravným radám ostatních zkušených rodiček. Jedna konkrétní rada však neskutečně zabírá. Jezte meloun, ten gravidním ženám nesmírně svědčí. V jakém směru?

S létem přichází sladká a svůdná vůně melounu! Ovoce, o kterém je známo, že uhasí žízeň i touhou po cukru, není radno přehlížet. Tenhle letní zázrak je vynikajícím zdrojem základních živin, včetně vitaminů A, C, B6, dále také hořčíku a draslíku. Proč by ho měly jíst všechny těhulky?

Úleva od zažívacích problémů

Meloun uklidňuje žaludek. Jelikož těhotné trpí různými zažívacími problémy, jako je kyselost a pálení žáhy, je pro ně to pravé. Vodní meloun totiž poskytuje okamžitou úlevu.

Snížení otoků

Edém nebo lehký otok chodidel a rukou je během těhotenství velmi častý. Meloun s vysokým obsahem vody snižuje zablokování žil a svalů a pomáhá tak předcházet vzniku otoků.

Zmírnění ranní nemoci

Meloun, konzumovaný v dopoledních hodinách, je považován za osvěžující, uklidňující a lehký začátek dne. Má energizující vlastnosti, které zabraňují vzniku ranních nevolností. Ke snídani je vhodná i sklenka čerstvé melounové šťávy.

Prevence proti dehydrataci

Všem těhotným ženám se doporučuje konzumace velkého množství vody, jež zabraňuje, dehydrataci. Ta totiž může způsobit předčasné kontrakce a vést k dřívějšímu porodu.

Eliminace svalových křečí

Během těhotenství prochází ženské tělo širokou škálou změn. Zvyšující se hmotnost a hormony způsobují bolesti svalů a kostí. Řešení? Konzumace melounu v jakékoli z jeho forem pomáhá tělu lépe se vyrovnat se všemi uvedeným nástrahami.

Posílení imunity

Meloun obsahuje lykopen, tedy antioxidant, který je zodpovědný za jeho červenou barvu. Právě on působí proti preeklampsii, což je nemoc, jenž se objevuje obvykle ve třetím trimestru. Mezi její příznaky patří vysoký tlak, výskyt bílkovin v moči a výrazné otoky těla včetně obličeje.

Aktivita střev

Meloun je bezpečný a spolehlivý lék, jenž zbaví narušených pohybů střev. Je bohatý na vlákninu, která podporuje tvorbu stolice a vytváří tlak na střeva.

Léčba infekce močových cest

V raném stadiu těhotenství si mnoho žen stěžuje na infekci močových cest. Jedná se o obyčejný, ale nepříjemný problém. Toto šťavnaté ovoce je dokonalé díky vysokému obsahu vody a antibakteriálním vlastnostem. Vodní meloun pomáhá propláchnout stagnující bakterie z močového ústrojí a působí proti bolestivému močení.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9318495/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat