Prostreno.cz

Salmonelu vyžene z těla popenec obecný

Znáte popenec obecný? Tato téměř zapomenutá naťová rostlinka našich babiček, která roste téměř na každé zahradě, je letní ochranou proti salmonele. Připravte si z ní třeba med, který oceníte při změně počasí!

Popenec obecný (Glechoma hederacea) je nižší vytrvalá bylina rozšířená v celé Evropě, a to v mírném pásu do výšky asi 700 metrů. Od severní Asie zasahuje až na Dálný východ. U nás se objevuje velice často v parcích, na vlhčích místech luk, polí a lesů, v zahradách, pěstuje se na skalkách nebo na zídkách. Lze ji mít i doma, sluší jí to v truhlících mezi muškáty, které doplní svými převislými výhonky. Jak ji poznáte?

Popenec obecný nebo také břečťanovitý patří do čeledi hluchavkovitých rostlin. Je tedy hodně podobný hluchavce bílé, kterou každý dobře zná. Liší se ovšem tvarem listů a barvou květů. Listy jsou řapíkaté s ledvinovitou až srdčitou čepelí. Pyskaté květy jsou většinou modrofialové nebo fialové barvy. Zřídka mohou být i růžové nebo bílé.

Rostlina kvete od března do července. Na často kosených místech je poléhavá až plazivá a její výška je jen několik centimetrů nad zemí. Množí se plazivými výhonky a dobře zapouští další kořeny. A tohle je její nutriční profil!

Letní ochrana proti salmonelóze

Popenec byl oblíbenou bylinkou našich prababiček i babiček. Pokud se naučíte poznat jeho vzhled, najdete ho možná i na vaší zahrádce. Droga obsahuje hořčinu glechomin, silice, třísloviny, pryskyřice, cholin, saponiny, organické kyseliny, provitamin A, vitamin C a minerální látky. Popenec působí proti žaludeční kyselosti a průjmům, má dezinfekční a hojivé účinky. Pomůže při zánětu horních cest dýchacích a chronickém kašli.

Podle starých receptur se tinktura z popence používala i proti ledvinovým kamenům. Droga rozpouští hleny a pomáhá zlepšovat látkovou výměnu, podporuje činnost žlučníku, detoxikuje játra, tlumí záněty. Pomáhá při chudokrevnosti a je součástí čajové směsi pro děti, které trpí pomočováním a čajové směsi proti salmonelóze. Zevně ji lze aplikovat ve formě obkladů a koupelí na špatně se hojící rány nebo ekzémy a svědící kůži.

Užití k léčbě

Pro vnitřní použití se připravuje odvar z jedné čajové lžičky drogy na ¼ litr vody při chorobách cest dýchacích, kašli, zahlenění nebo při zánětu dolních cest močových. Při zánětu dutiny ústní ke kloktání použijte 25 gramů drogy na ½ litru studené vody, nechte přejít varem a 20 minut louhujte.

Pro zevní léčbu se připravuje odvar koncentrovanější. Na křečové žíly se osvědčuje popencová mast. Proti kašli zase popencový sirup (40 gramů drogy dejte do 1 litru studené vody, přiveďte k varu, nechte 15 minut luhovat, sceďte, smíchejte se se stejným množstvím medu a opět vařte, dokud směs nedosáhne konzistence sirupu). Silným odvarem popence omývejte kožní vyrážky a ekzémy. A jak je to s popencem coby kořením?

Využití v kuchyni

Čerstvou nasekanou bylinku přimíchejte do tvarohu, do nádivky, zeleninového salátu nebo omelety. Popenec se hodí i do bylinné směsi pro jarní detoxikační kúry. Lze jej použít i místo pepře a všude tam, kde se dává petrželka. Výborný je i popencový med. Že nemáte recept? Tady j

Tři hrsti posekané čerstvé nati s lístky a květy popence vmíchejte do sklenice medu. Ponechte v chladu a tmě dobře proležet. Jednu lžíci přelijte šálkem vroucí vody a nechte krátce odstát. Tím získáte vynikající nápoj na prohřátí těla v sychravém podzimním či zimním počasí. Lžička čerstvé citronové šťávy doplní vitamin C je prevencí proti virovým nákazám.

Zdroj: researchgate.net, healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat