Prostreno.cz

Podívejte se na zub alternativním sladidlům

O škodlivosti cukru toho už bylo řečeno mnoho a každý má na to svůj názor. Dnes se zaměříme na jeho běžné alternativy, jsou všechny opravdu tak zdravé, nebo byste se měli mít na pozoru?

Rafinovaný cukr zvyšuje riziko obezity a přispívá ke spoustě dalšíchzdravotních problémů. Jak je to s jeho náhražkami?

Cukr se často označuje jako „bílý jed“, skutečně by se dalo říci, že je to takový tichý zabiják, který si jednou vybere svoji daň. Na trhu existuje mnoho náhražek za běžný cukr, pokud vynecháme všechny umělé náhražky, tak nám jich zůstane jen pár „zdravých". Přesněji údajně méně nebezpečných náhrad než běžný bílý rafinovaný cukr. Tyto náhrady se spoléhají, že dodají sladkou přirozenou chuť do vašich pokrmů s použitím určitého poměru fruktózy v daném sladidle.

Pravda o fruktóze

I s fruktózou se ale musí zacházet obezřetně, může zvyšovat hladinu cholesterolu, krevní tlak a negativně působí na inzulinovou rezistenci končící až diabetem 2. typu. Takže při výběru zdravé náhrady za cukr je třeba se řídit i obsahem fruktózy v daném sladidle.

Konzumací příliš velkého množství cukrů, taktéž i těch skrytých, které číhají v potravinách okrádáme naše tělo o energii. Tato jednoduchá energie nám dlouho nevydrží, přichází opět energetický útlum, hlad a opětovné chutě na sladké. Ve skutečnosti je dobré se přidanému cukru vyhýbat a když už, tak dopřát tělu adekvátní výdej energie.

A jaké jsou nejběžnější náhražky bílého rafinovaného cukru?

Melasa

Melasa vzniká jako vedlejší produkt při rafinaci cukrové třtiny. Je bohatá na různé živiny, jako je železo, hořčík, zinek, vápník a draslík. Její nevýhodou je velké množství fruktózy.

Med

Med je čistě přírodním produktem, a pokud je med přímo od dobrého včelaře, můžeme si být jistí, že do něj nikdo nezasahoval. Med si nevyžaduje již žádné další úpravy, ani konzervační látky. Proto již při nákupu buďte obezřetní, afér s ředěním medu bylo až až. Med nabízí velkou škálu živin a jeho používání sahá hluboko do minulosti. Jako jedinou „nevýhodu“ si musíme uvědomit, že med je téměř z poloviny tvořen fruktózou.

Javorový sirup

Javorový sirup se vyrábí z mízy javoru, která se vaří a filtruje. Výhodou je složení, obsahuje přibližně 70 % sacharózy, má nižší obsah fruktózy a obsahuje různé antioxidanty. Přesto opět pozor na fruktózu, ani s javorovým sirupem byste to neměli přehánět.

Agávový sirup

Získává se lisováním listů agáve, je intenzivně sladký, nepotřebujete ho ve velkém množství. Nevýhodný je ale obsah fruktózy a to 75 až 90 %. Těžko se tedy metabolizuje v těle, a tak zvyšuje hladinu cukru v krvi.

Stévie

V poslední době je velmi oblíbený výtažek z listů stévie. Do určité míry se jedná o přírodní produkt, nemá v sobě žádné sacharidy ani kalorie, nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Má velmi nízký glykemický index, má i další zdravotní výhody nejen jako sladidlo. K dostání je ve více formách  jako samotné listy, tablety, prášek, granulát či tekutina. Ovšem musíme upozornit na její nevýhody, a to, že stejně jako umělá sladidla, po užití může vyvolat chuť na sladké a místy má nahořklou chuť.

Xylitol

Xylitol pochází z rostlinných vláken různého původu. Vyskytuje se také v některých druzích ovoce. Výhodou je minimum kalorií, nezvyšuje hladinu cukru v krvi a tím je vhodný i pro diabetiky. Jako nevýhodu, ale musíme zmínit, že jeho původ může být z geneticky modifikovaných potravin jako je kukuřice, pokud si někdo na to potrpí. Místy má nahořklou chuť.

Zdroj: healthline.com, everydayhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat