Prostreno.cz

Na bolestivé žihadlo pomůže cibule nebo jitrocel

Léto je symbolem vodních radovánek, výletů a grilování. Je ale také plné nástrah v podobě útočícího hmyzu. Naštěstí jsou tu pomocníci, kteří vás po jeho bodnutí ošetří!

Stali jste se obětí hmyzu, který vám „věnoval“ svou navštívenku v podobě žihadla? Ano, to je nejen nemilé, ale i bolestivé. O nepříjemně „pulzujícím“ otoku raději ani nemluvit! Co si počít? Pokud vám tohle „zranění“ nepřivodí těžkou alergickou reakci, což by byl důvod k zavolání sanitky, můžete zmírnit své utrpení jistými přírodními prostředky. Konkrétně tyhle zaberou vždycky…

Cibule. Ta prostě nezklame

Jen stěží bychom hledali domácnost, ve které by chyběla královna kuchyně, tedy cibule. Právě ona je nejen tradiční přísadou a ochucovadlem pokrmů, ale i spolehlivým léčivem v krizových situacích. Její složení totiž neutralizuje jed v žihadle, čímž utlumí bolesti. Přiložte plátek čerstvě rozkrojeného zachránce přímo na místo činu, rázem bude lépe.

Jitrocel jako povinná výbava

Jitrocel úzkolistý neboli kopinatý patří k nejrozšířenějším rostlinám u nás i v celé Evropě. První zmínky o tomto přírodním pokladu, jemuž se lidově říká třeba hojílek, myší ouško nebo psí jazýček, pochází už z 10. století. Tehdy mu lidé připisovali vlastnosti statečného, nebojácného a vytrvalého rytíře, jež odolá i tomu nejmocnějšímu zlu a zažene téměř všechny neduhy.

Jitrocel je přímo pověstný tím, že mírní otoky, platí za skvělé analgetikum a urychluje hojení. Uplatní se ale i v případě akné či bércových vředů. Bod navíc? Roste od května až do září, takže pro jeho blahodárné listy můžete na nějakou tu louku vyrazit okamžitě.

Jablečný ocet? Sázka na jistotu

Ocet získávaný ze šťavnatých jablek má celou řadu zajímavých předností. Kromě toho, že vás učiní odolnějšími proti virózám, přispěje také k léčbě migrény. Spásu ale přinese i při alergii, astmatu, angíně, křečových žilách či lehkých popáleninách. I s jeho aplikací na zmíněnou bolístku nešlápnete vedle, neboť zafunguje jako báječná první pomoc, po níž se vám výrazně uleví.

Zdroj: aad.org, healthline.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat