Prostreno.cz

Jsou superpotraviny skutečně tak super?

Pojem „zdravá strava“ už má v povědomí každý. Může ale existovat ještě něco víc? Potraviny, které v sobě mají ty nejvyšší koncentrace živin, vitaminů a minerálů se nazývají superpotraviny, nebo také z angličtiny superfoods. Jíte mango či borůvky? A k čemu jsou vlastně dobré?

Zdravý životní styl už není jen moderní, stává se z něj samozřejmost. Náročná stresující práce a mnoho povinností i mimo zaměstnání nás zkrátka nutí udělat něco pro své zdraví a prevenci civilizačních chorob. Je ale možné udělat ještě něco víc? Ano, a není to žádná věda.

Zaměřte se na potraviny, které jsou nejkoncentrovanější a výživově nejbohatší, vaše tělo získá nemalé zdravé bonusy. Ostatně, v různých koutech světa už dávno objevili různé druhy těchto dobrot a díky globalizaci je dnes můžeme mít na talíři i my. A co tak zázračného superpotraviny obsahují?

Nejde o objev žádné nové životadárné látky. Jde o složení a koncentrace nám dobře známých živin, jako jsou různé vitaminy, minerály, antioxidanty, vláknina, ale i tuky, oleje a další. Poměr těchto látek a jejich kvalita strčí běžné potraviny hravě do kapsy.

Jaké superpotraviny jsou k mání?

Dle obsahu živin není přesně dáno, co ještě superpotravina je a co už není. Seznam se stále rozšiřuje a upravuje a vždy záleží na tom, kdo ho tvoří. Běžně se ale tímto označením chlubí následující pochoutky.

Borůvky, kiwi, granátové jablko, mango, červená řepa, avokádo, ořechy, ryby, čočka, sója, fazole, semínka – chia, konopné, lněné, slunečnicové, melounové a dýňové. Dále se jedná o zelený ječmen, mladou pšenici, hlívu ústřičnou, quinou, chlorellu, spirullinu, goji (kustovnice čínská) a himálajskou sůl. Některé superpotraviny jsou přitom běžně dostupné, jiné koupíte ve větších supermarketech, ty další pouze v obchodech se zdravou výživou nebo jiných speciálních obchodech. A teď otázka na tělo. Je superpotravina skutečně super?

Tyto dokonalé potraviny mají i své odpůrce. Kritici upozorňují na přeceňování významu superpotravin a nadhodnocování obsahu živin. Obchodníci využívají marketingových tahů a uměle zvyšují ceny určitých produktů. Názor si asi musí udělat každý sám a nic se nesmí přehánět. Pochopitelně roli hraje i to, z jakých zdrojů která potravina pochází.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat