Prostreno.cz

Neutrácejte zbytečně za mandlové mléko a vyrobte si ho doma

O mandlovém mléce se ví, že je to skvělá pochoutka a kosmetický pomocník. V obchodě je ale poměrně drahé. Domácí výroba zabere asi jen 15 minut. A cena je skvělá, rovná se ceně mandlí.

Mandlové mléko má blahodárný účinek na zdraví, ať už jej použijeme zevnitř nebo zvenku. Je to skvělá alternativa mléka kravského, jehož chuť ozvláštní pokrmy, do kterých ho přidáte. Pokud se jedná o zevní aplikaci, dopřejete svým vlasům elixír života a pleť nebude náchylná ke stárnutí. A ta chuť! Lze jí vůbec odolat?

Stačí jenom mandle?

Výroba mandlového mléka je až komicky jednoduchá. Stačí koupit mandle a můžete se pustit do práce. Mandle natural se slupkou jsou k dostání v každém obchodě. Množství záleží jen a jen na tom, jak velkou dávku mléka chcete připravit. Na začátku se držte při zemi, 10 dkg bude bohatě stačit. Množství mandlí je také možné obstarávat podle kapacity vašeho sekacího mixéru. Základ je tedy jasný. Postup v podstatě taky.

Mandlím dejte čas, vyplatí se to

Aby mandle začaly pracovat, namočte je na 24 hodin. Nemáte-li tolik času, dopřejte jim alespoň 8 hodin. Před samotným mixováním mandle propláchněte, aby se zbavily nečistot a vody, ve které byly namočeny. Poté je vložte do sekacího mixéru, zalijte vodou a mixujte co nejvíce dohladka. (Množství vody záleží na tom, jak chcete mít mléko intenzivní. Na množství 10dkg mandlí zkuste použít čtyřnásobek vody.) Podle výkonu vašeho mixéru bude mandlová hmota buď zcela hladká, nebo v ní budou malé kousky mandlí.

Miska, sítko a plátýnko

Připravte si misku, sítko a plátýnko. Do misky vložte sítko, do sítka vyvařené plátýnko a do plátýnka nalijte mandlovou hmotu. Rohy plátýnka spojte nahoře a jednou rukou držte, druhou rukou vymačkejte mandlové mléko. A už je hotovo.

Dobrotu nalijte do připravené uzavíratelné láhve nebo lahvičky a skladujte v ledničce. (Spotřebujte asi do třech dnů.) Zbylou hmotu z plátýnka vložte do mrazničky, může se ještě hodit. Přidat ji můžete tam, kam běžně dáváte mandle. Hodí se do pečení nebo při přípravě různých kaší.

Zdroj: thekitchn.com, bbcgoodfood.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat