Prostreno.cz

Hubnutí není dřina. Jak si ho ulehčit bez hřešení?

Jak se zdá, jen málokterá žena je úplně spokojená se svou postavou (dokonce i ty, které tvrdí, že své špíčky milují, sní o tom, že se jich zbaví), a tak se většina z nás snaží dostat ručičku na váze na hodnotu, jež se nám zdá optimální. Jak tohoto cíle dosáhnout snáze a rychleji?

Touha zhubnout musí vycházet z nás samých, to je první podmínka úspěchu. Pokud budete hubnout kvůli někomu jinému než sobě, budete mít „startovní pozici“ o něco ztíženou. Je rovněž nutné akceptovat několik (ne právě příjemných, tedy alespoň zpočátku) pravidel, jež budou náš život nějakou dobu (a někdy i napořád) provázet. A to nezní právě lákavě… Přesto je možné si hubnutí usnadnit, respektive zpříjemnit. Jak? Poradíme vám!

Přestaňte hypnotizovat váhu

Všimli jste si, že mluvíme-li o tom, že chceme zhubnout, dáváme si jako cíl shození určitého množství kilogramů? Přitom právě naše hmotnost není tím nejjednoznačnějším ukazatelem našeho úspěchu. Důvodů je hned několik – naše tělo svou váhu poměrně často mění (stačí se jeden den méně nebo více najíst, nedodržet pitný režim, být v určité fázi menstruačního cyklu atd. a ručička na naší váze poskakuje klidně v rozmezí několika kilogramů), pokud při snaze o zhubnutí cvičíme, můžeme paradoxně na váze přibírat (svalová hmota zkrátka váží více než tuk – i proto některé štíhlé ženy mohou vážit více než baculky). Není nic tak frustrujícího jako každodenní vážení bez větších změn i po několika týdnech snažení. Nejlepší by zkrátka bylo váhu úplně ignorovat, případně ji brát jen jako druhořadý ukazatel. Podle čeho se tedy řídit? Nejlépe podle centimetrů, ty se totiž opravdu „počítají“.

A abyste se nemuseli neustále měřit, jděte na to jednodušeji – určitě máte ve skříni někde na dně pohřbené džíny, jež jste ještě před pár lety nosili, ale v poslední době je už nedopnete. Zkuste si tedy dát za úkol zhubnout do určitého kousku oblečení! Mimochodem, zpěvačce Mariah Carey se prý podobná taktika vyplatila, když se snažila zbavit kilogramů po porodu dvojčátek. Svůj úspěch poměřovala tím, zda (a jak snadno) dopne své oblíbené červené šaty. A když to pomohlo jí, proč by to u vás mělo být jinak?

Posilovna? Módní příležitost!

Pro spoustu z nás není ani tak velkým problémem upravit jídelníček, ale donutit se začít hýbat. Důvodů se opět najde spousta, a tak je potřeba najít způsoby, jak si sport zatraktivnit, abychom získali další motivaci se mu pravidelně věnovat. Zkuste to třeba přes tu trochu marnivosti, jež v sobě (aspoň trošku) má každá žena! A začněte u oblečení. Ať už máte navíc pět nebo třicet kilogramů, existuje dost vysoká pravděpodobnost, že v teplákách a vytahaném tričku nebudete vypadat nijak úchvatně. A divili byste se, kolik žen tahle skutečnost dokáže od návštěvy posilovny jednou provždy odradit. Takže vyrazte na nákupy a pořiďte si slušivý obleček na sport ve svých oblíbených barvách (nebojte, z nabídky v obchodech si vyberete, navíc ještě získáte i vedlejší efekt v podobě motivace ve smyslu „když jsem za to dala tolik peněz, tak už to budu nosit“).

A proč je tak důležité cítit se i v posilovně dobře? Protože se budete cítit sebevědomější, když si budete jisti, že vám to sluší, budete mít více odvahy a energie, takže se do pohybu pustíte s mnohem větší vervou a lepší náladou.

Nejdůležitější jídlo dne (a tohle není žádné překvapení) je vážně nejdůležitější

O tomhle pravidle se nebudeme příliš rozepisovat, protože už o něm byly popsány stohy papírů – chcete-li úspěšně hubnout, nesmíte vynechávat snídani! Nastartuje vám metabolismus, který pak efektivněji spaluje kalorie, jež mu dodáte přes den. A navíc nebudete tolik bojovat s únavou. Nemusíte se nutně ládovat chleby se salámem – sáhněte třeba po cereáliích s jogurtem a medem nebo sýru cottage, ovoci a hrstce mandlí.

Není nutné trpět

Co je na dietě nejtěžší? Že se člověk musí vzdát svých oblíbených jídel (také jste si všimli, že je to vlastně zákon schválnosti, protože spousta úžasných jídel si se snahami o zhubnutí nějak nerozumí?). A to je skutečnost, která naší motivaci zrovna dvakrát nepomáhá… Takže co s tím? Jednou za čas si oblíbenou pochoutku (v omezeném množství, samozřejmě) dopřejte. Bez výčitek! Stal se pro vás před lety například rituálem spořádaný balík chipsů u sobotního večerního filmu? Fajn, jednou měsíčně si nasypte pár brambůrků do mističky a vychutnejte si je. Jasně, není to ideální způsob, ale než se postupně naučíte žít i bez podobných pochutin, nebudete se alespoň trápit tím, že je ze dne na den nemůžete ani ochutnat, nebo protože jste to nevydrželi a spořádali po týdnech odříkání dvojnásobné množství…

Správný den

Když už se člověk odhodlá začít s hubnutím, vyvstane nutně otázka KDY s ním začít. A protože už existují odborné studie snad úplně na všechno, i tento problém za nás vědci vyřešili (a odpověď vás nejspíš šokuje a nikdy by vás nenapadla…). Nejlépe je začít s novým životním stylem v pondělí (varovali jsme vás, že to bude šok…). A proč? Protože tak začnete symbolicky, se začátkem nového týdne. A proč je to dobrá zpráva? Protože rok má plus mínus 52 pondělí, takže když se vám tak úplně nepovede své bohulibé předsevzetí dodržet, vždycky máte druhou šanci (a třetí, čtvrtou… a nebo další rok).

Kalorie jsou to, co se počítá… doslova

Drtivá většina lidí silně podceňuje svůj denní kalorický příjem. Ne že by to dělali záměrně, prostě si neumějí představit skutečnou energetickou hodnotu potravin, jež konzumují. A není se čemu divit – zatímco některá jídla jsou, co se odhadu počtu kalorií týká, poměrně snadno odhalitelná, jiná jsou pěkně záludná, protože z nějakého důvodu dostala nálepku „dietní“, kterou si zuby nehty drží, i když jsou srovnatelná třeba s hamburgerem. Ne že bychom po vás chtěli, abyste začali počítat kalorickou hodnotu každého pokrmu, který přes den sníte, to není zrovna nejlepší způsob jak vydržet u zdravého životního stylu (a navíc kalkulačka na stole v restauraci vypadá trochu divně). Spíše se snažte udělat si zběžnou představu, jakou energetickou hodnotu která potravina má (na internetu máte bezpočet přehledů a tabulek). Také se naučte číst etikety výrobků, jež kupujete – stále častěji je na nich uvedena i kalorická hodnota produktu, a vy tak můžete odhalit právě výše zmíněné potraviny, jež se jako dietní pouze tváří (např. některé „light“ verze mléčných výrobků apod.).

Pořiďte si sešit a pero

Psaním sice příliš kalorií nespálíte, ovšem ani tak byste se mu neměli bránit! Právě naopak – pěkně si zapište každé sousto, které přes den vložíte do pusy. Tohle pravidlo je už pěkně staré, ale teď je jeho účinnost i vědecky potvrzena – několik studií jednoznačně potvrdilo, že lidé, kteří si píší, co snědí, jsou v hubnutí mnohem úspěšnější než ti, kteří tuto radu ignorují. Zapište si nejen vše, co zkonzumujete, ale také velikost porcí. A buďte upřímní! Divili byste se, kolik lidí podvádí, ačkoli nikdo jiný do jejich sešitu nenakukuje a nekontroluje, zda píší pravdu. Ono je to částečně pochopitelné – když totiž vidíte množství zkonzumovaného jídla černé na bílém, vypadá to občas dost hrozivě. Ale na druhou stranu – budete-li samo před sebou zatajovat, kolik kalorií jste za den spořádali, jak chcete uspět?
 





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat