Prostreno.cz

Talíř pro děti: Co by na něm rozhodně nemělo chybět

Děti, které konzumují výživnou stravu, jsou méně náchylné k obezitě a zdravotním problémům. Jaké potraviny jsou po ně vhodné? Začnete u vajec a vezměte to přes tofu a lososa!

Vyvážené stravování hodně ovlivňuje kvalitu života jak dospělých, tak dětí. Nevíte, co těm svým podávat? Aby byly zdravé a prospívaly, potřebují mít na talíři tyhle potraviny!

Vejce

Vejce jsou plná proteinů a pomáhají při správném růstu mozku dítěte.

Bobule

Jahody a borůvky jsou nejlepším jídlem pro vaše děti. Patří k bohatým zdrojům mnoha vitaminů a antioxidantů. Pokud nejsou oblíbeným občerstvením, můžete z nich připravit kašičku, nebo je jen tak polít trochou medu.

Tuňák

Tuňák nebývá favoritem dětí, ale je naplněn dostatečným množstvím živin, které ratolesti potřebují. Sendvič s tuňákem a hlávkovým salátem už tak hrozivě nezní. Zkuste ho přibalit na letní výlet. (V nouzi však tuňáka lze smíchat i s rýží nebo sýrem.)

Luštěniny

Fazole, hrášek, čočka, cizrna a sója. Luštěniny mají vysoký obsah bílkovin, jsou plné vlákniny a pomáhají při trávení. I to je pro děti důležité.

Mléčné výroby

Jogurt je plný dobrých bakterií, jež mohou pomoci vašemu dítěti růst zdravěji. Můžete si vybrat i z nízkotučné verze. Co se týče mléka, tak to je báječným zdrojem bílkovin a vápníku. V překladu to znamená silnější kosti. Kdo by je nechtěl?

Ovoce a zelenina

Ovoce je přirozeně sladké a oblíbené občerstvení mezi dětmi. Doporučuje se, aby ti nejmenší denně měli 1,5 šálku ovoce. To samé platí i pro zeleninu. Konkrétna ona snižuje riziko obezity. Obecně platí, že ovoce a zelenina jsou plné vitaminů, minerálů a zdravých sloučenin. Posilují imunitní systém, podporují dobré zdraví očí a zabraňují riziku anémie.

Sladké brambory

Sladké brambory poskytují antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, předcházejí oxidačnímu poškození dětských buněk a podporují hojení. Navíc patří ke zdrojům betakarotenu. A jsou tak dobré!

Tofu

Tofu je napěchováno bílkovinami, vápníkem a železem, tedy živinami, které děti potřebují pro řádný růst a zdraví kostí.

Losos

Tato růžová ryba se může pochlubit omega-3 mastnými kyselinami. Právě ony dohlížejí na rozvoj mozku a zdravé srdce. Jí ho i vaše dítko?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat