Prostreno.cz

Jak se dá včas poznat alergie na houby

Alergie na houby? I vám nějaká ta krasotinka z lesa může přivodit problémy, a to zvlášť v případě, že ji správně neočistíte. Houbová alergie přitom spouští reakce, které jsou velmi podobné těm, když se jedinec vystaví plísním a bakteriálním sporám. Co všechno můžete očekávat?

Zdravotní nepříjemnosti nechodí po horách, ale po lidech. A v případě alergií na houby to platí dvojnásob. Nejčastěji se tato patálie vyskytuje u lidí, kteří denně s houbami manipulují. Takoví zaměstnanci pracující v potravinářském a balírenském průmyslu by mohli vyprávět! Bakteriální spory, které jsou přítomné i ve vzduchu, mohou způsobit alergický stav, včetně dermatitidy, kopřivky, respiračních poruch a anafylaxe. Kdo je nejvíc v ohrožení?

Riziku jsou kromě výše uvedených osob vystaveni jedinci s rodinnou anamnézou či alergií na potraviny. Náchylní bývají i lidé konzumující syrové houby a v neposlední řadě alergici na plísně a spory. Tak horké to však nebude. Alergie na houby patří k těm vzácnějším, ale určitě byste měli vědět, že se obvykle dostaví do půl hodiny od kontaktu s houbou. A jak se vlastně pozná?

Příznaky problému

Svědí vás pokožka? Najednou vám naskákala vyrážka? Pak není pochyb o tom, že se jedná o alergickou reakci. Můžete se také setkat s bolestivými otoky nohou a rukou. Co se týče dýchání, tak to je ztížené, u alergií přenášených vzduchem se dýchací cesty jednoduše ucpou, což má za následek omezený přívod vzduchu doprovázený těžkostí na hrudi.

Stejně jako u jiných potravinových alergií se i břicho necítí v kondici. Obvykle svoji nelibost dává najevo širokou škálou žaludečních úzkostí, včetně zvracení, průjmu a dokonce i křečí. Mezi méně časté příznaky alergie také patří závrať, ztráta vědomí, mdloby a anafylaxe. (I když jsou tyto incidenty spíš výjimečné, vždy by postižená osoba měla vyhledat lékaře, který jí podá injekci adrenalinu nebo epinefrinu, aby se zabránilo šoku.)

Pokud se reakce na houby projevuje jen svěděním a vyrážkami, přidejte 2 šálky ovesných vloček do teplé lázně a na pár minut se do ní ponořte. U dušnosti a dalších projevů kontaktujte zdravotníka a příště se vyhněte kontaktu s houbami v jakékoli formě.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat