Prostreno.cz

Hladinu estrogenu zvýší semínka

Může za růst prsou, a dokonce rozšiřuje boky. Ano, to je ženský pohlavní hormon estrogen. S pomocí jakých potravin se jeho hladiny mohou stabilizovat? Jezte semínka nebo sóju!

Žena a estrogen rovná se životní spojení. Tento hormon dohlíží na vývoj ženských pohlavních charakteristik a je produkován hlavně ve vaječnících. Dále je nezbytný pro snižování hladiny špatného cholesterolu, roli však hraje i při uvolňování krevních cév a zmírnění rizika srdečního infarktu. Jak žena stárne, hladiny progesteronu, testosteronu a estrogenů začínají klesat, což bohužel přispívá k náchylnosti na onemocnění srdce. Naštěstí se „podmíra“ tohoto hormonu dá napravit konzumací správných potravin. Kterých?

Lněná semínka

Lněná semena jsou považována za jeden z nejlepších zdrojů rostlinného estrogenu, který se podobá ženským estrogenům. Lze o nich říct, že zaujímají přední místo na seznamu potravin obsahujících fytoestrogen. Kromě něj patří k zásobárnám vlákniny a omega-3 mastných kyselin, zároveň pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v těle. Jedna polévková lžíce denně stačí!

Sezamová semínka

Ano, i sezamová semínka vyrovnávají žalostně nízké hladiny estrogenů v ženském těle. Kromě této schopnosti se mohou pochlubit i dietní vlákninou, několika vitaminy a minerály. Jedním z nejlepších způsobů, jak je konzumovat, patří chutná pasta tahini.

Potřebujete jen sezamová semínka, kvalitní olivový olej a podle libosti mořskou sůl. Semínka namočte přes noc do vody. (Zbaví se hořkosti.) Propláchněte je, rozložte na plech a nechte proschnout. Poté je nasucho pomelte v mixéru (bez oleje). Začnete střídat krátké mixování s přiléváním trochy oleje. Opakujte tak dlouho, dokud nevznikne hladká hmota. Dochuťte mořskou solí.

Sója

Sója je jednou z nejlepších estrogenových potravin. Může se pochlubit isoflavony, jenž ovlivňují metabolismus estrogenů v těle. Výborná je třeba taková sójová omáčka nebo sójové mléko. Konkrétně to bývá prospěšné při poskytování úlevy od menstruačních problémů, jako jsou křeče nebo bolest. Zkrátka a dobře, obnoví hladiny estrogenů v těle, čím přispějí k harmonizaci.

Tofu

Tofu, tedy sójová verze tvarohu, se vyrábí přímo ze sójového mléka. Hodí se nejen pro vegetariány, použít se dá v polévkách i salátech. Co by si člověk mohl přát víc? Jedná se o univerzála každým coulem!

Ořechy

Pistácie obsahují nejvyšší množství fytoestrogenů, tedy aspoň napříč všemi druhy ořechů. Zahanbit se však nedají ani vlašské ořechy a arašídy. A které další potraviny pozitivně ovlivní hladinu estrogenu? Sušené meruňky, datle a švestky. Pak také výhonky vojtěšky a mungo klíčky. Kterou variantu z těchto nabízených si vyberete?

Zdroj: www.verywellhealth.com, www.firstaid.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat