Prostreno.cz

Obyčejná okurka je top zeleninou letošního léta

Okurka může udělat zázraky pro vaše střeva, pleť, trávení a hubnutí. Proč je vhodné mít ji u sebe i během horkých dní? Máte jí plný skleník nebo záhonek? Z těchto důvodů byste jí měli skliditi co nejvíce!

Okurka, vědecky známá jako Cucumis sativus, patří do stejné rodiny jako cuketa, meloun, dýně a další druhy. Bývá pokladnicí biologicky dostupných minerálů, elektrolytů a vitaminů, jako je vitamin K, vitamin C, hořčík, fosfor, riboflavin, B-6, folát, kyselina pantotenová, železo, vápník a zinek.

Na první pohled i ochutnání je jasné, že okurka toho pro střeva a pohodlí v břiše dělá nejen v létě skutečně hodně. Obsahuje totiž erepsin, trávicí enzym, jenž pomáhá rozkládat bílkoviny. Působí také jako antiparazitum a pomáhá čistit a tónovat střeva. Na trávení je taková „obyčejná“ jako dělaná! Ona toho ovšem umí mnohem víc.

Zelená magie

Věděli jste, že asi 96 procent okurky je jen voda? Proto pokud trpíte zácpou, pomůže vám tato zelenina změkčit stolici a podpořit funkčnost střev. (A nic za to nechce.) Je křupavá, vychlazená chutná naprosto báječně, a navíc neodmyslitelně patří k salátům, koktejlům, sendvičům i detoxikačním nápojům.

Její nutriční profil je užitečný i při udržování tělesné rovnováhy těla v horkých dnech. Okurka je také známá tím, že snižuje hladiny „nezdravého“ cholesterolu a zároveň zkrášluje. Může se totiž pochlubit minerálním oxidem křemičitým, který odstraňuje odumřelé kožní buňky. Okurka zároveň hydratuje a zklidňuje pleť po opalování. A jak je to s jejím účinkem na hubnutí?

Na talíři i ve vodě

Jak již bylo zmíněno, okurka je plná vody, takže přispívá k rychlejšímu pocitu sytosti. Ocení ji přitom naprosto všichni – milovníci masa i vegetariáni. Na své si přijdou také osoby v redukční dietě. 100 g okurky obsahuje pouze 15,54 kalorie! Už připravujete chutný salát? Nechte si jednu hadovku stranou! Milovat budete i okurkovou vodu, kterou lékaři doporučují popíjet hlavně během léta.

Připravte si 1,5 l neperlivé vody, 1 okurku, 1 citron nebo limetku a popřípadě 1,5 kávové lžičky třtinového cukru či lístky máty. Jednu polovinu okurky rozmixujte, druhou pak nakrájejte na tenké plátky nebo na nudličky. (Slupku neloupejte, pod ní je největší množství vitaminů, kterých se nikdo rozhodně zbavovat nechce!) Zalijte rozmixovanou část vodou a přidejte plátky okurky společně s cukrem a šťávou z citronu nebo limetky. Podle vlastní chuti přidejte lístky máty a okurkovou vodu podávejte zásadně vychlazenou.

Zdroj: www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0367326X12002791?via%3Dihub





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat