Prostreno.cz

Ochutnejte mozku velmi prospěšné tahini

Vydejte se do obchodu pro tahini. Proč? Reguluje zvýšenou hladinu cholesterolu, posiluje obranyschopnost a mírní následky artritidy.

Rádi byste v kuchyni zkusili něco nového? Zakomponujte do přípravy večeře tahini. To je mírně ředěná pasta vyrobená z drcených sezamových semínek, jejíž velkou výhodou je všestrannost. Báječně se totiž hodí do různých pomazánek, zeleninových směsí i asijských jídel. Můžete ji použít jako marinádu na grilované maso, zahustit s ní polévky, nebo nahradit máslo při pečení sladkého pečiva a dezertů. Kromě své lahodné chuti tato potravina nabízí i četné pozitivní účinky na zdraví. Z těchto si vybere každý, souhlasíte?

Silnější imunita, na kterou si bacily netroufnou

Tahini obsahuje mnoho cenných látek, a to včetně mědi, selenu, zinku, železa. Přesně tyto živiny poskytují podporu imunitnímu systému, neboť napomáhají produkci bílých krvinek a bojují proti bakteriím, zatímco „kryjí záda“ enzymům, jež řídí většinu biochemických procesů v těle. Co říkáte na tuhle prevenci proti nemocem?

Regulace cholesterolu, jež není od věci

Poznatky studie amerických vědců, které zveřejnil server Medical News Today, sdělují, že sezamová pasta v sobě ukrývá kromě přírodní organické sloučeniny zvané sezamol také ligniny, což jsou silné antioxidanty. Díky tomu k jejím vzácným schopnostem patří i regulace škodlivého cholesterolu, tudíž do jisté míry předchází kardiovaskulárním onemocněním.

Úleva od bolesti v případě artrózy? Ano, to také

Výzkum, o jehož průběhu i závěrech zase informoval magazín Journal of Rheumatic Diseases, prokázal, že lidé, kteří uvedenou potravinu konzumují pravidelně, registrují méně bolesti spojené s artritidou. A to je nadějná zpráva! Zejména proto, že tahini nemají nežádoucí vedlejší účinky, o něž farmaceutické medikamenty nouzi rozhodně nemají.

Lepší kondice mozku. I to je možné

Pochutině, jež podle jistých pramenů pochází ze starověké Persie, nelze upřít ani to, že platí za bohatý zdroj omega-3 mastných kyselin. Ty mají klíčový význam pro paměť i správnou činnost mozku, zatímco snižují riziko chronických chorob. Odborníci se rovněž domnívají, že tyto kyseliny předcházejí obezitě i diabetu, přičemž jejich optimální příjem usnadňuje hubnutí a zpomaluje tvorbu vrásek.

Zdroj: www.nature.com/articles/s41371-021-00624-2





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat