Prostreno.cz

Špatný spánek může bránit hubnutí a faldíků se nezbavíte

Nezdravá tělesná váha může ovlivnit blaho člověka různými způsoby. To je důvod, proč mnoho lidí vědomě usiluje o ztrátu nechtěných kil. Ukázalo se, že s hubnutím souvisí jeden nesmírně důležitý a skrytý faktor. Tím je spánek. Máte ho dostatek? Jestli ne, špíčků se nezbavíte!

Podle údajů, které citoval americký Národní institut pro diabetes a zažívací a ledvinové choroby, má ve Spojených státech více než jeden ze tří dospělých nadváhu. Říkáte si, že my na tom jsme o něco lépe? Optimismus není na místě. Podle projektu Česko v datech jsou Češi nejtlustší v historii.

Štíhlá linie jako mýtus

Obezitou v České republice trpí přes 27 procent mužů. Když se k nim připočítají i ti s nadváhou, číslo se vyšplhá na 71 procent pánů s vyšší než „normální“ váhou. U žen je to 57 procent. Kila navíc přitom představují různé zdravotní potíže, včetně cukrovky a srdečních chorob. Nezdravá váha však není jediným problémem, který ohrožuje blahobyt lidí. I nedostatek kvalitního spánku pohodě i sexy tělu moc nepřispívá.

Doporučovaná hranice

I když dospělí potřebují alespoň 7 hodin nepřetržitého spánku, aby se cítili odpočatí, mnoho jednotlivců není schopno tohoto ideálu dosáhnout. Statistiky ukazují, že zhruba 36 % populace se ráno necítí fit, což rozhodně není dobře. Nedostatečný spánek může ovlivnit krevní oběh, aspekty paměti a dokonce i sociální vztahy. A je tu ještě jedna věc, o které byste rozhodně měli vědět.

Studie, kterou uveřejnil magazín International Journal of Obesity, zjistila vazbu mezi nedostatečným nebo narušeným spánkem a dalším problémem – úbytkem hmotnosti. Výzkum přitom pochází z oddělení pro lidskou výživu, které sídlí na Univerzitě Rovira i Virgili v Tarragoně ve Španělsku.

Dobrý spánek je součástí úspěšného hubnutí

„Nárůst míry prevalence obezity v posledních desetiletích je obdobou epidemie poruch spánku,“ tvrdí profesor Jordi Salas-Salvadó a jeho kolegové, podle kterých populace přes noc nedostatečně odpočívá, což kromě jiných potíží ovlivňuje právě i přibývání na váze. Vědecký tým přitom vycházel z analýzy lékařských dat 1986 jedinců s průměrným věkem 65 let. (Všichni dobrovolníci byli sledováni v průběhu jednoho roku.) Vědci tak apelují, že hlavně spánek a strava středomořského typu dělá při hubnutí zázraky.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat