Prostreno.cz

Potraviny, kterým byste se při bolesti kloubů měli vyhýbat

Jak často jíte mléčné výrobky? Pokud lze stav vašich kloubů označit přinejmenším za problematický, pro všechny případy je z jídelníčku raději vyřaďte. Stejná výstraha platí i pro červené maso a rostlinný olej!

Že bolest kloubů postihuje jen starší generace? Tak to ani omylem, protože může zasáhnout prakticky kohokoli a kdykoli, a to bez ohledu na věk, pohlaví či míru fyzické aktivity. Pokud i vy znáte tuhle svízel až moc dobře, měli byste vědět, že konzumace jistých potravin ji značně zhoršuje. Kterých přesně se to týká?

Rostlinný olej. Na ten extra pozor

Když britský server The Independent nedávno informoval o škodlivosti rostlinných olejů, způsobilo to pořádný rozruch. Všude. Mezi citacemi expertů a předních lékařů totiž nechyběla tvrzení, že při vaření s těmito tuky dochází k uvolňování toxických chemikálií, které se dávají do souvislosti s rakovinou či mozkovou degenerací. Ano, čtete správně! Martin Grootveld, což je profesor chemie na Montforstké univerzitě v Leicesteru, se na základě vlastní studie domnívá, že nadměrná spotřeba těchto olejů vyvolává záněty, které se zmíněnou nepříjemností hodně úzce souvisí.

Obezřetní buďte i s mléčnými výrobky

Namítáte, že jogurty, sýry, zakysané smetany, kefíry a jim podobné produkty jsou zprostředkovateli bílkovin, které jsou jenom k užitku? Pravdou je, že o všech to rozhodně neplatí. Jeden určitý typ, jenž se v nich nachází, má dráždivý účinek na tkáně obklopující klouby, což vaše obtíže učiní ještě nesnesitelnější. Jako náhradní zdroje proteinů odborníci doporučují zvolit fazole, špenát, tofu a ořechy. Čistě pro jistotu!

Červené maso. Všeho moc škodí?

Pokud jíte jednu až dvě porce týdně, je to v pořádku. V případě, že si červené maso s chutí dopřejete častěji, je to už docela jiná písnička. Patří totiž na seznam potravin s vyšším podílem omega-6 mastných kyselin. Jejich nadbytek způsobuje nejen prudké výkyvy nálad, ale negativně se podepíše i na celkovém stavu osob s bolestmi kloubů. Tedy alespoň takový je závěr nedávné americké studie.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat