Prostreno.cz

Bylinky, které zdravě snižují riziko rakoviny

Používáte v kuchyni bylinky? No výborně, existuje tedy vysoká pravděpodobnost, že ve svých domácích zásobách máte i kopr, mátu nebo petržel. Tahle trojice „zelenáčů“ bojuje proti karcinogenům!

Stále narůstající počet pacientů s rakovinou zřejmě nenechává nikoho lhostejným. Podle odborníků toto systémové onemocnění může nastat kvůli nedostatku živin, špatné stravě, nadměrné konzumaci alkoholu, kouření nebo expozici toxinů. Svou roli zde pochopitelně sehrává také genetika či dědičnost. Strůjcem však bývají i chemické škodliviny v životním prostředí, stejně jako absence pravidelného pohybu a všudypřítomný stres. Vidíte sami, příčin vzniku opravdu není málo. Existuje alespoň nějaká forma ochrany, která by pravděpodobnost vývoje rakoviny snížila? Naštěstí ano. A podle expertů ji představují tyhle bylinky!

Kopr? Do něj byste to asi neřekli

Kopr lidé pěstují již celá staletí. Řekové s ním v dobách dávno minulých zaháněli škytavku, ve středověku zase měl pověst ochranného prostředku proti zlým duchům. Nedali na něj dopustit ani Egypťané, pro které byl mocným ochucovadlem. Jak na tuto aromatickou rostlinu pohlížejí vědci?

Podle poznatků jejich studií kopr působí jako silný antioxidant, který je velmi účinný při neutralizaci karcinogenů. Dokáže toho ale víc, neboť celkově posiluje organismus a imunitu, zlepšuje prokrvení srdečního svalu a normalizuje hladinu krevního tlaku. Je nanejvýše vhodný pro jedince, které trápí špatný dech či obtíže se slinivkou. Málokdo tuší, že také stimuluje tvorbu mateřského mléka.

Máta. Tak ta skutečně

Pokud máte mátu spojenou výhradně s útlumem zažívacích obtíží, budete teď asi hodně překvapení. Svěží „dáreček“, kterému se daří na zahrádce i v květináči na balkoně, obsahuje unikátní fotochemikálie, jež dokážou přerušit přívod krve k nádorovým buňkám, čímž je zahubí. Tedy alespoň takhle to sdělují závěry rozsáhlého výzkumu, o němž byste se dočetli v magazínu American Cancer Society.

I petržel má skvělé výsledky

V souvislosti s prevencí výše zmíněné choroby se hodně hovoří i o petrželi. Poklad pocházející z jižní Evropy v sobě dle názoru lékařů ukrývá sloučeninu zvanou apigenin, jež zabraňuje rakovinnému bujení. Sluší se dodat, že zároveň detoxikuje a posiluje kosti. Účinkuje také jako prevence osteoporózy a kardiovaskulárních chorob. Jelikož vykazuje antiseptické a antibakteriální účinky, je rovněž velice efektivní v boji se střevními parazity.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat