Prostreno.cz

Bobuloviny si kvůli antioxidantům dávejte v jakékoliv formě

Bobulovité ovoce je neuvěřitelně zdravé, proto využijte letní měsíce k jejich sběru. Bavíme se o borůvkách, ostružinách, malinách či barevném rybízu. Co vše o těchto malých zázracích nevíte?

Výzkumy uvádějí, že mezi nejzdravější patří bobule modrofialové nebo červené barvy, ale dozajista jsou všechny druhy plné antioxidantů, vitaminů a minerálních látek. Proto velmi prospívají cévám, snižují krevní tlak i hladinu cukru v krvi, ničí volné radikály, mají protizánětlivé účinky a v neposlední řadě jsou plné vlákniny. Bobule se navíc dají konzumovat v jakékoliv formě, nejlépe pro nás čerstvé, ale i kompotované, sušené nebo mražené. Pojďte se na některé z nich podívat blíž.

Maliny

Maliny jsou jedny z nejsilnějších antioxidantů, a to díky svému barvivu. Obsahují vitamin A, B, C a betakaroten. Snižují hladinu cholesterolu i krevní tlak. Trpíte migrénou? Nacpěte se malinami. Kromě jiného vám poslouží proti stresu. Určitě znáte horké maliny na sladký způsob, ale co takhle slaná varianta? Toto drobné ovoce chutná v kombinaci se sýry, ořechy či listovou zeleninou. Totéž platí o ostružinách, jež oplývají mnoha minerálními látkami, jako je fosfor, železo, hořčík nebo vápník, navíc zlepšují fyzickou kondici a imunitu.

Borůvky

Kdo by nemiloval borůvky? Jejich modré barvivo myrtilin zachycuje volné radikály a příznivě působí na srdečně cévní choroby. Borůvky jsou známé pro pozitivní vliv na zrak, působí preventivně proti infekcím, snižují záněty v těle. Pokud je usušíte, mohou je děti žvýkat jako bonbonky proti průjmu a zvracení.

Jahody

Blahodárný vliv mají jahody zvlášť na dnu i revmatismus. Ve střevech na sebe vážou těžké kovy, čímž pomáhají při trávicích obtížích. Nemohou je však konzumovat všichni, zvlášť lidé s alergií na acylpyrin, který tyto plody obsahují ve vysoké koncentraci. Pro tělo je úžasná jahodová kúra, jež spočívá v konzumaci alespoň půl kila jahod denně po dobu tří dnů. Doplňujte tuto očistu o další ovoce, nezapomeňte na pitný režim a tělo vám určitě poděkuje.

Arónie

Arónie neboli černý jeřáb patří mezi královnu antioxidantů, je plná vitaminů C, B, A, minerálních látek, bioflavonoidů a dalších aktivních látek. Zlepšuje paměť a koncentraci. Arónie je přitom velmi nenáročná na půdu, stačí jí pouze slunné místo. Ten, kdo ji za své zahradě pěstuje, může hovořit o štěstí.

Zdroj: eathis.com, healthline.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat