Prostreno.cz

Vliv alkoholu na zdraví mozek a dalších orgánů

Sem tam nějaká sklenička prý neškodí, ale co když to někdo s alkoholem opravdu přehání? Ohrožuje svoje tělesné funkce a jde naproti halucinacím i nemocem jater. Dejte si pozor i na deprese!

Alkohol začíná ovlivňovat mozek člověka, jakmile vstoupí do krevního řečiště. U zdravého člověka ho játra rychle filtrují a pomáhají tak tělu, aby se ho zbavilo. Když však člověk pije nadměrně, tento orgán je již natolik unavený, že uvedený proces nestíhá, což vyvolává okamžité změny v mozku. V každém případě platí, že v průběhu času může nadměrná konzumace alkoholu poškodit mozek i játra a způsobit trvalé poškození. Co všechno je v sázce?

Důvod špatných nálad

Denní popíjení může mít dlouhodobé účinky na neurotransmitery v mozku, což snižuje jejich účinnost. Alkohol rovněž ničí mozkové buňky a stahuje mozkovou tkáň. U některých lidí s anamnézou nadměrného užívání alkoholu se vyvinou nutriční nedostatky, které dále poškozují mozkovou funkci.

V první řadě se mohou vyskytnout depresivní nálady, nebo třeba ospalost. Často si lidé stěžují i na změny nálady a koncentrace, potíže s vytvářením nových vzpomínek, ztrátu paměti, špatný úsudek a snížené ovládání reflexů. Není tajemstvím, že etanol působí jako jed.

Fyzické projevy, které si za rámeček nedáte

Jakmile játra nejsou schopna dostatečně tento jed filtrovat, u člověka se mohou objevit příznaky otravy nebo předávkování alkoholem. Mezi symptomy pak patří zvracení, záchvaty, halucinace, pomalý srdeční rytmus, mdloby, nízká tělesná teplota či vlhká pokožka. Těžké předávkování pak může způsobit trvalé poškození mozku. Pochopitelně platí, že čím vyšší je koncentrace alkoholu v krvi, tím vyšší je riziko výše uvedených příznaků.

Nadměrná konzumace alkoholických nápojů jde ruku v ruce i s otravou a dalšími potížemi, což si, bohužel, konkrétně některé ženy neuvědomují. Co se stane, pokud si „lahvinku“ neodpustí ani v těhotenství? Pak se hovoří o syndromu fetálního alkoholu.

Miminko v ohrožení

Poruchy fetálního alkoholového spektra, které lidé obvykle označují jako fetální alkoholový syndrom, se vyskytují, když se vyvíjející dítě během těhotenství dostane do styku s alkoholem. Fetální alkoholový syndrom ovlivňuje mnoho aspektů fungování a může způsobit poškození mozku, mentální postižení miminka, hyperaktivitu, špatnou paměť, potíže se soustředěním, slabou koordinaci nebo problémy se zrakem a sluchem.

Lékaři zatím nestanovili bezpečnou úroveň konzumace alkoholu během těhotenství, takže nejlepší strategií pro prevenci fetálního alkoholového syndromu je abstinence. Nebo snad znáte lepší radu?

Zdroj: www.healthline.com/nutrition/alcohol-good-or-bad, /www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/alcohol/art-20044551





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat