Prostreno.cz

Může měsíc opravdu ovlivnit vaše zdraví

Měsíc nepřestává fascinovat. Po celé věky ho lidé z celého světa uctívali jako důležité božstvo, protože věřili, že má skutečnou moc ovlivňovat životy a zdraví. Ale není to mýtus? Vědci jsou pesimističtí i co se týče menstruace!

Americká vesmírná agentura NASA plánuje v roce 2024 poslat na Měsíc další lidskou posádku. Překvapení? Vůbec ne. Měsíc ovlivňuje život na Zemi, a to přirozeným způsobem. Gravitační přitažlivost mezi Měsícem a Zemí způsobuje přílivy a odlivy moře. Protože luna působí na tyto mechanismy života na Zemi, lidé také věří, se koriguje i jejich fyzické a duševní zdraví. Je tomu skutečně tak?

Měsíc a menstruační cykly

Vědci stále nesouhlasí s tím, že by Měsíc měl vliv na menstruační cykly. Je však pravda, že fáze Měsíce může ovlivnit okénko plodnosti. Představa, že menstruační cyklus a fáze Měsíce jsou nějakým způsobem propojeny, vychází z konceptu, že měsíční cyklus trvá 27 dní, 7 hodin a 43 minut a ten menstruací 28 dní.

Některé studie také zjistily korelace mezi fázemi Měsíce, změnami hladin melatoninu hormonu, který pomáhá regulovat cykly spánku a bdění a fází menstruačního cyklu. Je však nepravděpodobné, že by se všechna tato období absolutně „synchronizovala“. Menstruační cykly mohou trvat kdekoli mezi 21–35 dny a jejich délka se také mění s věkem a v důsledku hormonálních faktorů.

Měsíc a spánek

Zdá se, že úplněk může narušit spánek, ačkoli důkazy jsou stále omezené. Studie publikovaná v časopise Sleep Medicine hodnotila kvalitu spánku 319 účastníků během různých fází Měsíce. Vědci během experimentu potvrdili, že při úplňku se nikdo moc nevyspal. Navíc se zdá, že lunární cyklus ovlivňuje lidský spánek, i když člověk Měsíc nevidí, tedy má zabedněná okna.

Měsíc a duševní zdraví

Další široce pojatý názor je silně zakořeněný. Měsíc prý ovlivňuje náladu a psychické zdraví způsobem, že při úplňku jsou lidé agresivnější. Jistá studie z roku 1984 naznačovala, že míra kriminality se pravděpodobně zvyšuje s úplňkem, což by mohlo být způsobeno „gravitačním tahem Měsíce“. Novější poznatky publikované v časopise Psychiatry nic takového nepotvrzují. Údajně neexistuje „žádný významný vztah“ mezi jakoukoli fází Měsíce a nárůstem násilného chování.

Víra, že Měsíc ovlivňuje lidské chování, se zdá být nepodložená. Důvody, proč jsou tyto mýty stále naživu, plynou z pohodlnosti. Lidstvo prý podle vědců touží nemít výhradní zodpovědnost za vlastní chování. Souhlasíte s nimi?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat