Prostreno.cz

Jste unavená a dělají se vám vrásky? Možná vám jen chybí vitamin C

Především v chladných ročních obdobích mají lidé zpravidla nedostatek vitaminů a minerálů. Týká se to především vitaminu C, který má rozhodující vliv na překonání únavy. Navíc se v chladných dnech začínají šířit virová onemocnění a naše obranyschopnost je vystavena nadměrné zátěži. Proto je vhodné zvýšit příjem vitaminu C, který náš imunitní systém posílí. Poradíme vám, čemu vitamin C prospívá a jak poznáte, že vašemu tělu chybí.

Základ prevence

Pro správnou funkci imunitního systému je dostatečné množství vitaminu C v těle zcela klíčové. Napomáhá zvýšení odolnosti organismu proti všudypřítomným infekcím. Vitamin C patří mezi nejdůležitější vitaminy pro podporu imunity. Podávání zvýšených dávek vitaminu snižuje riziko onemocnění, případně zkracuje dobu léčby a zmírňuje symptomy nemoci. Vitamin C naleznete v zelenině, například v brokolici či květáku. Pokud těmto potravinám neholdujete, můžete zvolit formu vitaminových doplňků.

Vitamin C proti vráskám

Vitamin C patří mezi důležité látky nejen kvůli správné funkci imunitního systému. Řadí se zároveň mezi antioxidanty, které chrání organismus před působením volných kyslíkových radikálů. Jejich činnost má za následek poškození pokožky těla. A právě pro pleť je vitamin C velmi důležitý. Pečuje totiž o cévní systém, umožňuje jeho lepší prokrvení a zvýšení přívodu živin. Zároveň je nezbytný pro tvorbu kolagenu, který pomáhá udržet naši pokožku pevnou a pružnou. V neposlední řadě vitamin C chrání pleť před vznikem vrásek.

Nedostatek vitaminu C

Nedostatek vitaminu C se zpravidla projevuje silnou únavou, podrážděností a sklonem k infekcím. Zároveň může při nedostatku vitaminu C docházet ke krvácení dásní, či dokonce krevním výronům, chudokrevnosti a pociťováním bolesti při krvácení do svalů, kloubů či podkoží. Úplný nedostatek vitaminu C se projeví tzv. kurdějemi, které mohou končit i smrtí. V našich zeměpisných šířkách však k tomuto jevu nedochází. Pro dodržení denního dávkování můžete zvolit vitaminové doplňky, které dodají tělu potřebné množství látky.

Příznivé účinky vitaminu C

Pro správnou funkci všech buněk lidského organismu je vitamin C velmi důležitý. Podílí se na tvorbě mezibuněčné hmoty, je nezbytný pro stavbu šlach, kostí, kůže, cév či svalů. Ovlivňuje tvorbu hormonů v hypofýze a nadledvinkách a má také vliv na obranyschopnost. Tuto schopnost oceníte především v době virových epidemií. Zároveň vitamin C umožňuje odbourávání cholesterolu v játrech, a předchází tak kornatění a ucpávání cév. V neposlední řadě je také důležitý pro prevenci některých nádorů.

Optimální dávkování

Fyziologicky optimální denní dávka vitaminu C je 200 mg. Denní potřeba se však v ČR odhaduje na 60 mg a doporučená dávka je 80 mg na den. Vyskytují se ovšem osoby, u kterých je nutné tuto denní dávku navýšit. Mezi takové bezesporu patří těhotné a kojící ženy, kuřáci či dívky, které užívají orální antikoncepci.
 






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat