Prostreno.cz

Lidské jídlo do psích a kočičích misek nepatří

24.12.2019 | Zdraví a diety

Advent, Vánoce, silvestr… Závěr roku přináší četné příležitosti k oslavám a hodování, kdy leckterý majitel psa či kočky v dobrém rozmaru dopřeje svému čtyřnohému kamarádovi něco dobrého ze svátečního stolu. Vždyť jsou přece svátky a kousek šunky nebo křupavého stehýnka přeci nemůže uškodit… Nebo ano?

Krmení psů člověčím jídlem, například šunkou, je jistě myšleno dobře, bohužel ale cesta do pekla bývá dlážděna dobrými úmysly, a tak psům i kočkám nevědomě zaděláváme na budoucí možné zdravotní problémy. Nevěříte?

Sůl jako hrozba

Sůl obsažená v našem jídle je pro pejsky toxická a v množství 4 g/kilo hmotnosti vašeho miláčka může být až smrtelná, v případě koček je smrtelná dávka ještě nižší. Pro lepší představu – 10 dkg běžné šunky obsahuje přes 2 gramy soli. A právě tento častý fenomén dlouhodobého zkrmování nadbytku soli přetěžuje ledviny, dráždí zažívací trakt a vede k narušení minerální rovnováhy v těle. Pokud pak pejsek dostává k jídlu jen granule, často přisolené, a navíc dlouhodobě jeden typ, problémy se mohou začít hromadit. Jednostranná strava nesvědčí nikomu, naopak, pestrost je základem vyvážené výživy. Jen tak tělo, a je jedno zdali psí či lidské, přijme širší spektrum živin potřebných pro zdravé fungování a vývoj.

Nebezpečné kosti

Z nebezpečných potravin nesmíme také opomenout tepelně upravené kosti – oblíbená vánoční ryba nebo kuřecí stehna. Požitím těchto kostí riskujete u psa perforaci jícnu či střeva, v lepším případě velmi hutnou zácpu. Mezi vánočními ingrediencemi se často vyskytuje cibule, která dá jídlu šmrnc, ale pro psy a kočky je toxická. Pokud nedáte o svátcích dopustit na houbového kubu, tak tady také pozor – houby zvířatům taktéž nesvědčí!

Mocný alkohol

Spousta psů miluje pivo, je hořké, studené a celkově zajímavé. Myslete ale na to, co v malém psím těle může udělat víc než na prst pěny. Požití většího množství alkoholu způsobuje intenzivní pocit zmatenosti, ve které si pes může ublížit – někam spadnout, popálit se o troubu apod. V kritickém případě, pokud by vylemtal víc piva či něco jiného, může dojít až k otravě vedoucí ke kómatu.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat