Prostreno.cz

Hladinu hemoglobinu lze zvýšit přirozenou cestou

Jste unavení a vaše nálada se mění jako aprílové počasí? Možná trpíte deficitem hemoglobinu. Právě proto je třeba zaměřit se na špenát, pampeliškový čaj nebo červenou cibuli!

O hemoglobinu víte jenom to, že má něco společného s krví? Všechno je to trochu složitější. Jeho hlavní funkcí je přenos kyslíku z plic do tkání a zpětný odvod oxidu uhličitého z tkání do plic. Tento transportní protein červených krvinek také zachovává správnou funkci buněk, proto je pro lidský organismus naprosto zásadní. Jenže co když ho nemáte v systému dostatek? Pak se mohou objevit problémy s ledvinami či slezinou. Varovnými signály jsou i prudké výkyvy nálad, permanentní únava a nadměrné vypadávání vlasů. Jak hladinu hemoglobinu navýšit a dostat se zpátky do formy? Jezte častěji potraviny bohaté na železo. Co říkáte třeba na tyhle?

Špenát, doping psychiky

Experti přes výživu nás často nabádají k tomu, abychom se špenátu rozhodně nevyhýbali, protože jeho schopnosti nejsou jen tak ledajaké. Ukrývá se v něm vysoký podíl železa, stejně jako hořčíku, draslíku, vápníku a zinku. Listová zelenina, na kterou nedal dopustit ani pohádkový hrdina Pepek námořník, je pověstná i tím, že představuje prevenci depresí a duševních chorob. Zároveň podporuje ostré vidění a má pozitivní vliv na štítnou žlázu.

Pampeliška? Zázračný lék

Poctivou dávku jmenovaného minerálu nabízí i smetanka lékařská. O tom už jste někdy slyšeli? Ovšem pozor, existuje více důvodů, proč ji nechat vylouhovat v horké vodě a pochutnat si na takto připraveném čaji. Pampeliška dokáže napravit problematické trávení, které značně komplikuje život. K výčtu jejích úžasných vlastností patří i to, že posiluje imunitní systém a normalizuje krevní tlak, čímž uzdravuje celý kardiovaskulární systém.

Červená cibule. Tu si dopřávejte ve velkém

Zřejmě jen stěží bychom hledali domácnost, ve které by cibule neměla své nezastupitelné místo. Také ji při vaření používáte? Nelze se nezeptat, jaký druh preferujete. Odborníci totiž připouští, že červená odrůda zmíněné suroviny je na tom co do složení i zdravotních benefitů o něco lépe oproti její bledší kolegyni. Jaké výhody z ní plynou? Kromě toho, že zvyšuje úroveň hemoglobinu, rovněž tlumí astma, zlepšuje odolnost vůči infekcím a přispívá k regulaci škodlivého cholesterolu.





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat