Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Snídaňové cereálie nemusí být vždy zdravé

22.01.2020 | Zdraví a diety

Obaly s obrázky evokujícími vyvážený životní styl a zdravý start dne lákají ke koupi. S obsahem už je to však horší. Spotřebitelská organizace dTest srovnala složení 28 snídaňových cereálií s ohledem na množství cukrů, tuků, vlákniny či přidaných vitaminů. U dvaadvaceti z nich tvořil podíl cukru více než pětinu.

Zatímco spotřeba těchto výrobků rok od roku stoupá, málokdo pečlivě zkoumá jejich složení. Namísto toho si mnozí z nás dopřávají poctivou ranní dávku cukru.

S obsahem žádoucích složek, jako je třeba vláknina nebo bílkoviny, už je to však horší. Pokud si tak ráno někdo sype do misky snídaňové cereálie v dobré víře ve zdravý start dne, ve většině případů se mýlí.

„Srovnali jsme české i zahraniční produkty a nezapomněli jsme ani na privátní značky obchodních řetězců. Celý výběr jsme doplnili třemi výrobky zakoupenými v Německu. Zajímalo nás hlavně to, zda první místa obsadí produkty prezentující se jako zdravější,
a teprve za nimi se octnou oblíbené kakaovo-čokoládové cereálie. Předmětem našeho zkoumání byly uvedené výživové údaje, složení a také certifikace produktů,“
vysvětluje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Skryté cukry

S ohledem na skutečnost, že se cereálie prezentují jako zdravá snídaně a kromě toho jsou často nabízeny i dětem, bylo nemilým překvapením množství cukru, které dTest na etiketách objevil, a to i u zdravěji se tvářících variant. Jako největší „cukrová bomba“ se ukázaly mušličky Bona Vita Choco Shells s 38 gramy cukru ve 100 gramech výrobku. O něco lépe – s 33 gramy cukru/100 g – dopadly Bona Vita Čtyřlístek Obilné čtyřlístky s kakaem. Naopak nejnižší obsah cukru byl uveden u Organic Bio Rye Flakes od lotyšské společnosti Milzu!

Světová zdravotnická organizace doporučuje denně zkonzumovat nejvýše 25 gramů přidaného cukru, což je zhruba 6 čajových lžiček. Pokud je dlouhodobý příjem cukru vyšší, hrozí řada zdravotních rizik od obezity a cukrovky přes inzulinovou rezistenci až po metabolický syndrom. „V seznamu použitých surovin se často může cukr ukrývat i pod jinými názvy, jako je například fruktóza, glukóza, maltodextrin či glukózo-fruktózový sirup. Směrodatná je proto hodnota celkového obsaženého cukru v tabulce výživových hodnot,“ dodává Hana Hoffmannová.

Nepostradatelná vláknina

Od snídaňových cereálií spotřebitel často očekává alespoň nějaký obsah vlákniny, která je pro lidský organismus prospěšná. Nejenže upravuje trávení tuků a sacharidů, ale také pomáhá střevům lépe fungovat. Na etiketách srovnávaných výrobků jsme však na nijak zásadní množství vlákniny nenarazili, přestože obal na její obsah často upozorňoval. Vyzdvihnout lze výrobek Bona Vita Dobrá vláknina, který obsahoval nejvíce vlákniny, konkrétně čtvrtinový podíl.

Bílkoviny

Při výběru je dobré poohlížet se také po obsahu bílkovin. Ty v těle člověka sehrávají klíčovou roli a mimo jiné přispívají k pocitu sytosti. Na etiketách srovnávaných cereálií dTest mnoho bílkovin nenašel, obecně se ale doporučuje vybrat produkt, který obsahuje alespoň 10 gramů ve 100 gramech.

Přidané vitaminy

Určitě není na škodu, uvádí-li se na obale přidané vitaminy. Je však dobré mít na paměti, že ideální je přijímat vitaminy přirozeně v surové stravě, nikoli ve vysoce průmyslově zpracovaných výrobcích. Preferovanou moukou by pak měla být mouka celozrnná, byť její obsah v podobném typu potravin automaticky neznamená, že snídáme zdravě.

Pozor na cereálie s příchutí

Samostatnou kapitolu představují cereálie s čokoládovou nebo kakaovou příchutí, a to zejména pro jejich oblíbenost u dětí. V tomto případě doporučujeme sledovat obsah kakaa – čím je jeho podíl vyšší, tím lépe. U srovnávaných výrobků si nejlépe vedly Čoko mušličky z Penny a hvězdičky Star Wars od Kellog´s s devíti procenty kakaa.

Skryté tuky

Ani u snídaňových cereálií nelze opomenout obsah tuku, který je důležitým zdrojem energie a nezbytným pomocníkem při vstřebávání některých vitaminů. Podle deklarovaných údajů se obsah tuku ve srovnávaných výrobcích pohyboval nejčastěji mezi 1,7 až 5 gramy. Tuk jako takový zastupoval slunečnicový nebo řepkový olej. Pouze jeden ze srovnávaných produktů obsahoval ztužený kokosový a řepkový tuk v množství 34 gramů, a byl tak sedmkrát tučnější než ostatní porovnávané cereálie.

A na závěr pár tipů jak se při nákupu cereálií snadno orientovat:

  • Mějte na paměti, že snídaňové cereálie jsou víceméně sladkost. Pokud si je chcete dopřát, je vhodné kontrolovat množství, které nasypete do misky.
  • Vybírejte produkty, které obsahují co nejméně cukru. Naopak se zaměřte na vyšší podíl vlákniny a bílkovin, u kakaovo-čokoládových na podíl kakaa.
  • Všímejte si i dalších přidaných cukrů, které se mohou skrývat pod různými názvy, jako jsou koncentráty ovocných šťáv nebo sirupy.
  • Zdravější variantou snídaně je například doma připravená kaše (třeba z ovesných vloček, rýže či jáhel) posypaná kvalitní nastrouhanou čokoládou.
  • Nedejte na lákavou přední stranu obalu a zkoumejte celkové složení produktu. Čím je složení kratší, tím lépe.

Denní světlo a sluneční paprsky pomáhají posílit imunitu

Zapečená bramborová kaše

Zapečená bramborová kaše

6 hlasů
1h a 45min 584 kJ 200 Kč

Nejčtenější články

Tip na oběd

Vepřové na citrónech

13 hlasů
60min 597kJ 98 Kč

Recept na přípravu vepřového masa , vhodný i na slavno...

Těstoviny s tuňákem a rajčaty

4 hlasy
40min 1011kJ 95 Kč

Klasický Italský recept na přípravu těstovin.