Prostreno.cz

Bezový čaj léčí nachlazení i záněty

Chystáte se doplnit čajové zásoby, které vám vlivem nízkých venkovních teplot mizí rychlostí blesku? Nezapomeňte si pořídit i sušený černý bez. Posiluje imunitu a zastavuje kašel.

V dobách dávno minulých byla černému bezu přisuzována takřka magická moc. Lidé jeho větvičky a  plody nosili u sebe, neboť věřili, že je ochrání před zlými silami. Těhotné ženy líbaly raději celé keře, aby podle pověr svému potomkovi zajistily šťastnou budoucnost. Co se týká blahodárných účinků této dřeviny, dnešní odborníci nás sice nenabádají nosit její části v kapse, nicméně o přímé konzumaci bezového keře smýšlejí jen v superlativech. Jaký prospěch vám tenhle horký nápoj může přinést?

Zesílená imunita, na niž si bacily netroufnou

Jednou z obsažených klíčových živin zmíněné „medicíny“ je vitamin C. A rozhodně se nejedná o žádný titěrný podíl, co by nestál za řeč. „Céčko“ je nezbytné pro neprůstřelný imunitní sytém, přičemž podstatně zvyšuje odolnost před nachlazením a chřipkou. Zároveň pomáhá předcházet rakovině, snižuje hladiny stresových hormonů a zlepšuje fyzickou výkonnost. Nelze mu odepřít ani to, že příznivě ovlivňuje kvalitu pokožky.

Stop kašli. Rychlá a účinná

Potýkáte se s otravným dráždivým kašlem, kvůli kterému se ani pořádně nevyspíte? Ještě dřív, než vyrazíte do lékárny pro nějaký sirup, zkuste dát šanci jmenovanému nápoji. Ten kromě toho, že ulevuje od nepříjemného „chrchlání“, dokáže člověka vysvobodit i ze spárů horečky. Navíc tlumí bolesti svalů a kloubů, což se také může hodit.

Převaha v boji se záněty

Všeho moc škodí? I takhle by se dala okomentovat situace kolem zánětu. Ten je sice nutnou součástí léčebného mechanismu těla, ovšem když trvá delší dobu, nelze od něj čekat nic dobrého. Jakmile totiž přeroste v chronickou záležitost, mnohonásobně zvětšuje riziko cukrovky, obezity, infekcí, kardiovaskulárních chorob, rakoviny nebo depresí. Tedy alespoň takhle to uvádí lékaři s tím, že pacienta mnohdy sužují i často se opakující migrény. Jak se zánětem zatočit? Pochutnejte si na bezovém čaji se silnými protizánětlivými účinky, jde o spolehlivou první pomoc.





Celkem 0 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Pstruh s rajčaty a tymiánem

(5 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat