Prostreno.cz

Omezení stresu a zdravé jídlo posiluje imunitu

Nestálé zimní počasí s chladným větrem a onemocněními na každém kroku je pro lidský organismus náročné. Jak účinně a dlouhodobě posílit imunitu, abychom se vyhnuli nachlazení? Jak zvýšit obranyschopnost organismu? A co vše ovlivňuje náš imunitní systém? Důsledně pečujte o své tělo, aby vás neskolila žádná nemoc.

V tomto náročném období, kdy je kolem nás mnoho onemocnění, počasí se střídá každý den a nemáme dostatek slunce, je naše tělo ještě více vyčerpáváno. Spolu se stresem, nedostatkem spánku a špatnou stravou si zahráváme s tím, že nám náš organismus dá najevo nutnost o něj důkladně pečovat. Abychom měli zdravý imunitní systém, který nás opravdu podpoří, nestačí si pouze pravidelně a pečlivě mýt ruce, ale je důležité dbát na kontinuální péči o naše tělo.

Dopřejte si dostatek spánku

Vaše tělo potřebuje dostatek regenerace, aby se po náročném dni přichystalo na další a mělo dostatek sil. Dopřejte si minimálně 7 hodin spánku denně. Odpočívat potřebují nejen vaše svaly, ale opravdu celé tělo. Dlouhodobý nedostatek spánku se výrazně projeví nejen na vašem imunitním systému. Zkuste se také dlouhodobě nepřetěžovat a nebrat si toho na sebe příliš.

Omezte stres

Ne každý si může zvolit práci, která není stresující. I přesto se snažte najít ve svém životě rovnováhu. Pokud máte stresující a náročnou práci či starost o domácnost, pokuste se vyhradit si chvíli sami pro sebe. Pomůže vám meditace, sport, který vás baví, či krátká procházka na čerstvém vzduchu. Buďte vytrvalí a snažte se nebrat vše příliš vážně a zbytečně se nestresovat. Je-li člověk ve stresu, nejen, že dělá často ukvapená rozhodnutí, ale neprospívá to ani jeho imunitnímu systému. Najděte si aktivní koníček, který vás bude bavit. Pomůže vám odbourat stres a budete i celkově spokojenější.

Vyhněte se alkoholu a cigaretám

Pokud se vás to týká, zkuste se zamyslet nad omezením a nejlépe vynecháním alkoholu a cigaret. Zejména v období, kdy vám není nejlépe, své tělo zbytečně nezatěžujte toxickými látkami obsaženými v alkoholických nápojích a cigaretách. Aby se váš organismus zvládl průběžně regenerovat, dejte alkoholu a cigaretám alespoň na chvíli sbohem.

Zaměřte se na zdraví vašich střev

Vaše střevní mikroflóra má významný vliv na váš imunitní systém. Nesvědčí jí alkohol, nezdravé jídlo ani často podávané léky. Zdravá střevní mikroflóra nejen pomáhá trávení, ale také se výrazně podílí na fungování imunitního systému. Pro její posílení je dobré často jíst čerstvé kvalitní nedoslazované jogurty či kysané zelí. Funkce střevní mikroflóry můžete posílit i probiotiky.

Kvalitní vitaminy a minerály a jejich dostatek

Ve velkém měřítku ovlivňuje naše tělo to, co jíme. Vyměňte obyčejné rohlíky za celozrnné pečivo, které má dostatek bílkovin i vlákniny, místo sušenky si dopřejte čerstvé ovoce, které obsahuje vitaminy, minerály i vlákninu, a místo slazených vod pijte čerstvou vodu či kvalitní čaj.

Imunitní systém nejlépe podpoříte dostatkem vitaminů C, E a vitaminy skupiny B. Z minerálů se zaměřte hlavně na selen a zinek. Selenu přijímá česká populace ve stravě často nedostatečné množství. Přitom je obsažen zejména v ořeších, kvalitních obilovinách a houbách, není tedy nijak neodstupný. Zinek má antioxidační schopnosti a je obsažen například v ovesných vločkách, cizrně či v mase.





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat