Prostreno.cz

Bobkový list pomáhá při stresu a likviduje lupy

Za málo peněz hodně muziky. Tak nějak lze okomentovat situaci kolem bobkového listu. Zažene záněty a podpoří kondici srdce, zatímco vám dá do pořádku vlasy.

Vavřín vznešený. Tak se nazývá statný stálezelený strom, na němž rostou bobkové listy. Za posvátné je měli již staří Římané, kteří z nich pletli věnce a obdarovávali jimi vítěze nejrůznějších klání, básníky i císaře. Toto koření, vhodné do marinád, pikantních masových směsí, omáček i těstovin, se může pochlubit mnoha zajímavými bonusy. Chcete je poznat? Zde je máte černé na bílém!

Stop zánětům, které si neberou servítky

Opakující se virózy a infekce. Cukrovka, deprese, migréna, chronická únava či bolesti kloubů. Na první pohled zdánlivě nesouvisející neduhy, viďte? Opak je pravdou! Všechny totiž mají společného původce, jímž je dlouhotrvající zánět. Jak se s ním vypořádat? Jednou z možností je častější konzumace bobkového listu. Poznatky americké studie zveřejněné v magazínu zaměřeném na fytoterapii informují, že složení jmenovaného ochucovadla dokáže zredukovat zánět kdekoli v těle.

Blaho pro srdce? Ano, také

Bohatý nutriční profil výše zmíněné kuchyňské ingredience příznivě zapůsobí i na kardiovaskulární systém, protože přispívá k regulaci škodlivého cholesterolu a pomáhá pročišťovat cévy. A právě proto ho lze považovat za prevenci četných srdečních chorob, s nimiž se bohužel potýká stále více jedinců z řad mladší i starší generace.

Úleva při stresu. Uvítáte ji?

Sloučenina linalool je často přisuzována bazalce a tymiánu, ale přirozeně se vyskytuje také v bobkovém listu. Pokud se ptáte, k čemu konkrétně vám může posloužit, odpověď je jasná – jako krotitel nervozity nemá konkurenci! Snižuje totiž hladinu stresových hormonů a prokazatelně zlepšuje psychické rozpoložení.

Sbohem, vy otravné lupy

„Bobkový čaj“, který vznikne po několikaminutovém louhování daného koření, je skvělým prostředkem proti lupům, jež navíc pečlivě ošetří suchou pokožku hlavy. Stačí si s ním oplachovat vlasy po běžném mytí. Čím častěji to uděláte, tím dřív budete mít od této svědivé svízele konečně pokoj.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat