Prostreno.cz

Hrozinky jsou slastí pro váš organismus

Na hrozinkách si lidé pochutnávají stejně tak dlouho, jako se pěstuje vinná réva. I malá hrozinka představuje velké pozitivum pro krev, zrak, imunitu, trávení i milostný život. A jak je to se snižováním horečky?

Již odpradávna obohacovaly jídelníček spíše vyšších společenských vrstev a panovníků, ve zvláštní oblibě je pak měli staří Egypťané, Řekové a Římané. Proč se o těchto sušených plodech mluví v souvislosti s krví? A jak lidskému organismu mohou prospět?

Zdroj železa, o kterém zřejmě netušíte

Říká se, že jedna hrozinka je jako jedna kapka krve. Důvod? Jde o skutečně bohatou zásobárnu železa, jež zvyšuje hladinu hemoglobinu. Právě proto je tato přírodní sladkost doporučována při chudokrevnosti, přičemž velkou měrou přispívá k tvorbě červených krvinek. Jenže tyto malé scvrklé bobulky mají i další bonusy, pro které stojí za to dopřát si je častěji.

Slast pro žaludek

Pár kousků sušené révy denně (na množství pozor, 100 gramů v sobě skrývá zhruba 70 gramů cukru), udělá dobře i žaludku. Obsažená vláknina má laxativní účinky, takže předchází zácpě a zpravidelňuje pohyby střev. Také se podílí na detoxikaci, jelikož na sebe váže toxiny a odpadní produkty, které pak z organismu pomáhá „vyprovodit“.

Ochrana před infekcemi

On je vůbec nutriční profil hrozinek hodně zajímavý. V jejich složení se nachází polyfenolické fytonutrienty. Ty snižují horečku, ničí bakterie, prospívají očím a omezují pravděpodobnost infekcí. Ani tím však přednosti sladkých pokladů nekončí. Opravdu dokážou zabránit manželské krizi?

Večerní milostný doping

Konzumace hroznů zbavených vody může být způsob, jak pozvednout libido a vyvolat smyslné vzrušení. Každá kulička pro muže představuje cenný zdroj aminokyseliny arginin, která se mimo jiné využívá k léčbě erektilní dysfunkce. Teď je asi jasné, proč se v Indii podává novomanželům sklenice mléka s hrozinkami a šafránem…

Na závěr se sluší připomenout, že jmenovaná potravina rozhodně nepatří do úst domácích mazlíčků, neboť pro ně jsou doslova toxické. Takže své chlupaté miláčky z ochutnávky raději vynechte.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat