Prostreno.cz

Zelenina bránící hubnutí

Copak může zelenina bránit v hubnutí? – řeknete si možná. A odpověď zní – bohužel ano. Ono totiž vždycky neplatí, že zeleniny můžeme sníst, kolik hrdlo ráčí, a ačkoli může být zdravá, při hubnutí zrovna pomáhat nemusí.

Cože? Neříkali nám přece vždycky, že zelenina je to jediné, co můžeme jíst, když chceme zhubnout? Že vždycky máme raději sáhnout po salátu a syrové zelenině, když nás hlad neomylně žene do náruče čokolády? Bohužel tak jednoduché to není. Ne každá zelenina a ne každý druh ovoce je při hubnutí vhodný. Vlastně je tomu právě naopak: Některé druhy dokonce mohou za to, že přibíráme.

 

Výzkum přes čtvrt století

Alespoň to je výsledek velké vědecké studie. Vědci Harvardovy univerzity 24 let zkoumali u více než 133 tisíc Američanů a Američanek, jaké ovoce a zeleninu jedí – a jak se jejich volba následně promítne na jejich váze. Při tom byly samozřejmě zohledněny i další faktory jako kouření nebo sport.

 

Uhlohydráty jsou nepřátelé

Ovoce a zelenina, které obsahují hodně uhlohydrátů ve formě cukru a škrobu, zvyšují rapidně hladinu cukru v krvi, která pak stejně rychle padá, takže máme zase brzy hlad. Naproti tomu ty druhy ovoce a zeleniny, které jsou bohaté na vlákninu a zároveň mají nízký glykemický index, působí na naši váhu blahodárně, protože nás dokáží zasytit na dlouhou dobu.

 

Co můžeme jíst bezpečně?

Vědci zjistili, že bobuloviny jako borůvky, maliny a jahody, jablka, hrušky, tofu/sója a květák vedou k tomu, že lidé na váze ztrácejí. K váhovému úbytku přispěly také brokolice, růžičková kapusta a zelené saláty.

 

Ruce pryč!

Zelenina s obsahem škrobu je naproti tomu příčinou váhového přírůstku. K takovým se počítá v první řadě kukuřice, ale také hrášek a brambory. Kdo nechce přibrat, měl by se také držet dál od banánů a hroznového vína. Banány mají hodně uhlohydrátů ve formě cukru a škrobu, a hroznové víno je velmi sladké – takže obsahuje hodně cukru. 






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat