Prostreno.cz

Domácí zelná šťáva pro krásu i zdraví

Způsobů, jakými může zelí zpestřit vaši stravu, je hned několik. Dáte mu šanci v podobě osvěžujícího nápoje? Podpoříte trávení, důkladnou detoxikaci, hubnutí i kvalitu pleti!

Historické prameny dokládají, že zelí bylo pěstováno již před více než 4000 lety. Zvláštní význam pak mělo pro Egypťany, kteří ho využívali nejen jako potravinu, ale i obětní dar a mocné léčivo. A že se v jeho prospěšnosti vůbec nepletli, to s odstupem času odborníci potvrdili nesčetněkrát. I když se na něj pěje samá chvála, nevíte, jak ho zařadit do jídelníčku? Co třeba v tekuté podobě?

Občerstvení nejen na zahnání žízně

Šťávu ze zelí si připravíte poměrně snadno pomocí odšťavňovače, do kterého vložíte čtvrtku zmíněné zeleniny a trochu vody. Někteří toto smoothie ještě vylepšují přídavkem mrkve, jablek, kiwi, zázvoru, pomeranče nebo grepu. Není to však nezbytně nutné, protože i z prostého a „čistého“ zelného drinku získáte prospěšné účinky pro vaše zdraví. Zapůsobí tyhle i na vás?

Očista těla, které se nebudete bránit 

Tento džus funguje jako báječné čistidlo organismu, neboť pomáhá odstraňovat toxiny, škodlivé látky a nadbytečné hormony, které způsobují jeho poškození. Za tu schopnost bychom mohli poděkovat obsaženým glukosinolátům, což jsou organické sloučeniny nacházející se v brukvovitých rostlinách.

Delší mládí? Žádný problém

Jmenovaný nápoj vykoná dobré skutky i tehdy, pokud přijde řeč na kvalitu pokožky. Vzhledem k tomu, že je bohatý na antioxidanty, fotochemikálie, vitaminy a minerály, zpomaluje biologický proces stárnutí, stimuluje tvorbu kolagenu a přispívá k léčbě akné.

Dávka zdraví pro srdce

Zelí jako takové platí za zdroj anthokyanů. To jsou přírodní barviva, která omezují pravděpodobnost rozvoje kardiovaskulárních chorob. Účinky mají natolik slibné, že podle vědců a jejich studie zveřejněné v magazínu American Journal of Clinical Nutrition prý podstatně zmenšují riziko předčasného úmrtí.

Konec potíží s trávením

Zelná medicína dokáže „opravit“ i poruchy v trávicím systému. Je to nejen díky rozpustné i nerozpustné vláknině, ale i kyselině mléčné. Že by tedy už konečně odzvonilo nevolnosti, zácpě i nadýmání? Sluší se poznamenat, že tahle osvěžující tekutina je i vyhledávaným dietním zlepšovákem. Takže na zdraví a do dna!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat