Prostreno.cz

Snídaně s bobulemi acai

Acai jsou bohaté na antioxidanty a dodají tělu spoustu vitaminů. Dobrý důvod sníst je už k snídani, že?

S trochou nadsázky lze říci, že světový věhlas dala bobulkám acai (vyslovujeme asaji) americká moderátorka Oprah Winfrey, která je ve své show velebila jako zázračné bobulky na hubnutí a proti stárnutí. Ale obsahuje acai opravdu to, co slibuje?

Super potravina nebo výsměch

Oblast původu acai je Jižní Amerika, kde od Brazílie až po Panamu rostou na palmách. Z 90 % jsou tvořeny jádrem, jedlá je pouze slupka kolem. Proto je nutné je po sklizení vypeckovat, rozdrtit a pak konzumovat jako smoothie, v jogurtu nebo v dezertech. Acai jsou opravdu doslova nabité vitaminy, obsahují také cenné minerály a esenciální mastné kyseliny. Dokážou velmi dobře zasytit a podpořit látkovou výměnu – a právě ráno rychle dodají potřebnou energii.

Ale je to především jejich vysoký obsah antioxidantů, co zrychlí tep všem fanouškům anti-aging potravinám. Antioxidanty chytají volné radikály, a tak dokážou zpomalit proces stárnutí. Ale když se podíváte lépe, tak zjistíte, že acai sice obsahují více antioxidantů než pomeranče nebo brusinky, ale domácím borůvkám nebo višním nesahají ani po kolena!

Acai disponují celou řadou zdravých látek, ale zázračné „pilulky“ na hubnutí to bohužel nejsou. Umějí sice popohnat látkovou výměnu a spalování, přesto naše tělo spaluje tuk pouze tehdy, když spotřebuje více energie než je mu dodáno. Acai jsou tedy velmi zdravou alternativou našich domácích bobulovin a dobře se hodí pro kulinářský začátek dne.

Nejzdravější tip na snídani

Pokud se stoupajícími teplotami potřebujete po ránu něco osvěžujícího, patří sytě fialové acai ke „creme de la creme“, tedy nejlepšímu z nejlepších.

Pro 2 osoby potřebujete:

  • 2 lžíce prášku z acai
  • 1 až 2 zmražené banány
  • 1 malé avokádo
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 150 g zmraženého bobulového ovoce
  • 1 datle
  • 200 ml kokosové vody nebo vody

Všechny přísady dejte do mixéru a rozmixujte na jemno. Vzniklý krém můžete pak s klidným srdcem ozdobit lněnými semínky, sezonními bobulovinami nebo jiným ovocem. 





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat