Prostreno.cz

Aby děti rády jedly zeleninu

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých se snáze zamaskuje. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a také chutnější.

Zní to až neuvěřitelně, ale naše ratolesti by měly za den sníst až tři porce zeleniny. Jedna porce pak odpovídá asi jedné dětské hrsti. Tím, že budeme děti nutit, ale většinou ničeho nedosáhneme. A v případě, že se pak doma nepřipravují chutné zeleninové pokrmy, ale spíše napodobeniny ze školních kuchyní, se spíše setkáme s odporem než pochvalou. Dětem musíme zeleninu v první řadě představit a také ji musíme sami jíst, protože si v nás odmala vytváří svůj vzor.

Vybírejte kvalitu

Skladba jídelníčku by se neměla obejít bez hodnotných potravin. Už v rané fázi života si totiž děti vytvářejí návyky, které si s sebou odnášejí do života. Proto je důležité vybírat pečlivě, a to především z produkce ekologického zemědělství, kde se nepoužívají umělá hnojiva ani další chemické látky jako např. pesticidy, takže bio zeleninu nemusíte vůbec loupat, stačí ji jen umýt. Pro nákup bio zeleniny můžete kromě bio farem vyzkoušet také farmářské e-shopy nebo kamenné obchody, kde bioprodukty najdete pod označením biolistu nebo biozebry.

Zapojte děti

Zkuste vybírat zeleninu přímo s dětmi a také si s nimi o potravinách povídejte. Častým problémem totiž bývá, že děti nechtějí jíst jednoduše to, co neznají. Vyzkoušet můžete lákavější a barevnější druhy, mezi které řadíme třeba kukuřici, hrášek, řepu, mrkev i okurky. Pomůže také zapojení dětí do vaření, kdy se mohou samy podílet na tom, jakou zeleninu si například do zapečených těstovin nebo oblíbených zeleninových placek vyberou.

Vykrajovátka nejen na cukroví

Srdíčka z vařené mrkve anebo berušky z cherry rajčátek. Zapojte fantazii a zkuste dětem přiblížit ty zeleninové druhy, které by jinak zůstaly bez povšimnutí. Z okurky nebo mrkve můžete nakrájet dlouhé hranolky, které si mohou děti namáčet v dipu. Oblíbené jsou i zeleninová pyré, a to hlavně hráškové, které se podává například k britské specialitě fish and chips.

Zeleninová pizza

Vyzkoušejte neobvyklou variantu oblíbené pizzy, která neobsahuje ani špetku mouky a děti si ji určitě zamilují. Navíc se na její jednoduché přípravě mohou sami podílet.

Ingredience:

  • 1 ks bio květáku
  • 1 ks bio vejce
  • 100 g nastrouhaného bio sýru
  • 100 g bio mozzarelly
  • hrst bio cherry rajčátek
  • hrst bio baby špenátu
  • hrst bio kukuřice
  • bio rajčatové pyré na pomazání
  • bylinky dle chuti
  • sůl
  • pepř

Očištěný květák uvařte v osolené vodě a následně dohladka rozmixujte. Nedávejte moc vody, měla by vzniknout hustší hmota. Posléze přidáte vejce, nastrouhaný sýr, bylinky, sůl a pepř. Vše rukama zpracujte a ze vzniklého těsta vyválejte tvar pizzy. Takto připravené těsto vložte na pečící papír a dejte péct při 180 C° na dobu 15 minut. Následně přidejte rajčatové pyré, nakrájená cherry rajčátka, kukuřici, mozzarellu i špenát a dejte na dalších 10 minut dopéct.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat