Prostreno.cz

Mandle nejsou pro všechny strávníky

Mandle jsou zdravé, o tom není pochyb. Jsou ale vhodné pro všechny? Ne. Proč by se jim měli vyhýbat pacienti s diabetem? A kdy ještě mohou uškodit?

Odkud mandloň obecná a její křupavé plody vlastně pochází? Názory se dodnes různí. Zatímco některé prameny označují za původní domovinu Asii, Persii a Čínu, jiné sází spíše na Afriku. S jistotou se vlastně ví jen to, že mandle byly oblíbenou pochutinou již ve starověkém Řecku. Které jsou jedovaté a jaké můžete jíst s pocitem, že pomáhají vašemu zdraví?

Není ořech jako ořech

Tvrdá jádra divoce rostoucích mandloní obsahují prudce jedovatý kyanogenní glykosid amygdalin, který jim propůjčuje výraznou hořkou chuť. Protože i pouhých deset snězených kousků představuje pro dospělého člověka vážná rizika, využívají se výhradně průmyslově, a to při destilaci mandlového oleje. A co vyšlechtěné mandle sladké? Ty se naopak doporučují jíst dennodenně. Zejména z těchto důvodů.

Neomylná paměť a brilantní myšlení

Jmenovaná potravina nabízí kromě jiného i vysoký podíl vitaminu E. Ten se často dává do souvislosti s bezchybnou a mladistvou pokožkou, ovšem ukázalo se, že jeho působení je prospěšné i pro mozkové funkce. Poznatky jisté studie zveřejněné v magazínu Psychosomatic Medicine sdělují, že lidé, kterým v krvi koluje vyšší hladina tohoto vitaminu, zpravidla nemají potíže s pamětí, lépe se soustředí a snáze se učí.

Dávka dobra pro kardiovaskulární systém

Mandle platí i za báječnou srdeční výživu. O tom jste slyšeli? Jejich nutriční profil příznivě ovlivňuje krevní oběh, zatímco přispívá k normalizaci tlaku a redukci cholesterolu. Tím prokazatelně omezují pravděpodobnost vzniku různých kardiovaskulárních chorob.

Trávení, co šlape na jedničku

Pochutina, na níž je zaměřen tento článek, se může pochlubit i neskromným množstvím vlákniny. O této nepostradatelné složce výživy je známo, že zajišťuje pravidelné pohyby střev. Stejně účinně ale odstraňuje z těla toxiny a snižuje riziko rakoviny. Nicméně pozor, i zdravé mandle mají jedno ALE. O co jde?

Kdy je opatrnost opravdu na místě?

Odborníci varují, že lidé užívající antidiabetika by s těmito plody měli být obezřetní, jelikož ovlivňují hladinu cukru v krvi, což by v kombinaci s uvedenými léčivy mohlo zapříčinit pořádnou šlamastyku. Neměli by to s nimi přehánět ani ti, kteří trpí ledvinovými obtížemi, neboť v sobě ukrývají oxalát. To je chemická sloučenina, která ve větší míře nahrává vzniku ledvinových kamenů.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat