Prostreno.cz

Zdravá střeva díky zakysaným mléčným produktům

I když za okny svítí hřejivé slunce, ani v teplých měsících bychom neměli spoléhat na to, že se nám chřipky a angíny vyhnou obloukem. Imunitu je potřeba budovat a podporovat celoročně. Odborníci se shodují, že obranyschopnost vzniká převážně v našem střevě. To může při nesprávné funkci ovlivnit i řadu dalších možných potíží. Jak tedy správně podpořit střevní mikroflóru?

Kvalitní strava

Nejen nedostatečná strava bohatá na vitamíny, minerály, vlákninu a chytré bakterie, ale také hektický životní styl, stres, pravidelné užívání léků či onemocnění mohou mít nepříznivý vliv na funkci střevní mikroflóry. Ta je důležitá pro správné fungování celého těla, proto je potřeba, aby pravidelně dostávala co největší množství správných bakterií.

Dobré a zlé bakterie

Těch v našich střevech koluje obrovské množství. Vyhráno má obvykle ten, u něhož převládají bakterie „dobré“ nad těmi „zlými“. Pokud se ve střevě shromáždí více špatných bakterií, mohou ovlivnit fungování těla nejen na úrovni naší obranyschopnosti, ale mohou stát v pozadí za dalšími problémy, jako jsou zažívací obtíže, a dokonce i psychická nepohoda.

Probiotika

Pravidelné doplňování probiotických kultur obnovuje střevní mikroflóru, a tím příznivě ovlivňuje obrannou reakci celého organismu a udržuje rovnováhu v trávicím traktu. To je důležité stejně u dospělých i dětí. Probiotika můžete užívat jednoduše ve formě kapslí, a to nejen v době, kdy berete antibiotika, ale pravidelně v průběhu celého roku. Další a přirozenější variantou, jak dostat dobré bakterie do těla je kysané zelí, kváskový chléb, a především kvalitní mléčné produkty – nejlépe zakysané, jako je bílý jogurt, kefír či acidofilní mléko.

Výsledkem pravidelné konzumace kysaných mléčných výrobků bývá zlepšení imunity a náprava symptomů, jako jsou časté průjmy nebo zácpa. Při jejich výběru dbejte však zejména na kvalitu. Suroviny z ekologického zemědělství nabízejí kvalitu bez chemie, konzervantů, škrobů či dalších zbytečně přidaných látek. Poznáte je spolehlivě podle dvou značek biolistu a biozebry.

Pokud nepatříte mezi ty, kteří zvládnou vypít sklenici zákysu či sníst neochucený bílý jogurt, nezoufejte! Lepší je něco než nic. Proto si klidně vychutnejte ovocný kefír v biokvalitě, do ovčího bio jogurtu, který obsahuje obrovské množství vitamínů i minerálů, si přidejte ovoce i domácí granolu a ke grilovanému masu si připravte perfektní dip z čerstvého kozího tvarohu se zakysanou smetanou a pažitkou. A co takhle vrátit se do minulosti, připravit brambory na loupačku s máslem a solí a k tomu hrnek čerstvého kefíru?





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat