Prostreno.cz

Batáty jsou prospěšné pro tělo i hlavu

Jak praví jedno známé úsloví, s jídlem roste chuť. A pokud jde o batáty, s nimi roste i vaše šance na to, že se vám vyhnou potíže s trávením, špatné nálady, poruchy paměti nebo kardiovaskulární choroby. Nekouká z toho nápad na dnešní vaření?

Batáty prý patří mezi nejstarší pěstované plodiny. Alespoň tedy podle historiků, kteří jsou přesvědčení o tom, že je do Evropy dovezl mořeplavec Kryštof Kolumbus. Ačkoli se jim říká sladké brambory, s těmi „klasickými“ paradoxně nejsou ani vzdálenými příbuznými. Jediné, co mají společného, je původ, neboť obě tyto potraviny pocházejí ze Střední Ameriky. Jaký na vás konzumace kořenových hlíz tropické rostliny povijnice batátové bude mít vliv?

Trávení, které šlape jako švýcarské hodinky

Jeden středně velký batát nabízí celých šest gramů vlákniny. Ta je pro trávení naprosto klíčová, protože zpravidelňuje pohyby střev a zabraňuje zácpě. Zároveň snižuje riziko závažných onemocnění, a to včetně rakoviny tlustého střeva.

Bystřejší mysl a sloní paměť

Ať už si přezdívané sladké brambory připravíte jakkoli, obohatí vás o látky, jež velkou měrou podporují kognitivní funkce. Jmenovitě jde o antioxidanty, cholin a mangan. Díky tomu prokazatelně prospívají paměti, předcházejí duševním chorobám a zlepšují schopnost učení.

Odolnost proti nemocem? Zcela určitě

Mezi ctnosti jmenované pochutiny bezpochyby patří i vysoký podíl zinku. Tento minerál pomáhá při tvorbě bílých krvinek, tedy základních složek imunitního systému. Z jedné porce rovněž načerpáte celou polovinu doporučeného denního příjmu vitaminu C. Takže ano, tahle oranžová paráda povznese vaši obranyschopnost na silnější úroveň.

Lék na stres i úzkost

Jste pod velkým tlakem, trpíte výkyvy nálad a ke všemu špatně spíte? O důvod víc, proč začít jíst batáty ve velkém. Platí za neskromné zprostředkovatele hořčíku. Ten je nejčastěji spojován s pocitem klidu, lepší náladou i kvalitním spánkem. Jenže! Málokdo tuší, že je důležitý také pro svaly, kardiovaskulární systém a absorpci vápníku.





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat