Prostreno.cz

Vláknina podporuje správné trávení

Vláknina dokáže nadlouho zasytit a je prospěšná pro správné trávení. Tady je žebříček dvaceti potravin bohatých na vlákninu. A do některých byste to asi vůbec neřekli.

Možná jste se do teď nestravovali tak úplně zdravě. Ale je na čase to změnit, třeba velkou miskou zeleninového salátu. Zelenina ale není zdravá jen díky vitaminům a minerálním látkám, ale také díky vláknině. Ta je totiž velmi důležitá pro správné trávení.

Co je vláknina?

Jedná se o rostlinné části stravy, které tělo nedokáže strávit nebo absorbovat. Teprve až ve střevech je částečně rozloží bakterie, ale zde už tělo látky nevstřebává. Strava bohatá na vlákninu proto působí příznivě na trávení, ale to není její jediná přednost. Potřebuje docela dlouhý čas, než ji střeva dokážou strávit, takže se žaludek nevyprázdní tak rychle a vy máte déle pocit sytosti. Kromě toho na sebe umí navázat jedovaté látky,  které tělo vyloučí. A v neposlední řadě se stará o zdraví vaší střevní mikroflóry, což má vliv na stav vašeho imunitního systému.

Kde hledat vlákninu?

Vláknina se vyskytuje výhradně v rostlinné stravě. Nejznámější zdroje jsou luštěniny jako fazole, čočka a hrášek. Ale existuje ještě mnoho dalších a chutnějších potravin, které vám vlákninu dodají.

Brokolice

V brokolici je kromě vlákniny také obsažena substance s názvem indol-3-karbionol, který se ukázal jako vynikající zbraň proti rakovině. Od roku 1997 je dokonce prokázáno, že umí zabránit například rakovině prsu.

Kysané zelí

Kysané zelí boduje dvojnásobně – obsažená vláknina nadlouho zasytí a stará se o vyváženou peristaltiku střeva.

Listová kapusta

Z celé listové zeleniny obsahuje také největší množství bílkovin a sacharidů.

Hrášek

Porcí hrášku dokonce pokryjete téměř třetinu denní dávky vlákniny.

Celozrnné těstoviny

Neobsahují sice o moc méně kalorií než normální těstoviny, ale co se týče vlákniny a bílkovin vedou na celé čáře.

Avokádo

Snižuje hladinu cholesterolu, podporuje trávení, a navíc snižuje riziko onemocnění srdce.

Hřiby

Na 100 gramů hub připadá 6 gramů vlákniny, tím se z nich stává vynikající zdroj. Při konzumaci potravin s vysokým obsahem vlákniny je ale nutné dbát na zvýšený přísun tekutin.

Hlíva

Kromě vlákniny je také bohatá na vitamin B, který posiluje nervový systém a chrání před stresem.

Černý rybíz

Je plný vlákniny, bohatý na antioxidanty a doslova nabitý vitaminem C.

Quinoa

Nejenže je výborným zdrojem vlákniny, navíc obsahuje další tři látky důležité pro stavbu svalstva.

Cizrna

Má vysoký obsah vlákniny a rostlinných bílkovin, díky čemuž je velmi oblíbená u vegetariánů a veganů.

Ovesné vločky

Se svým vysokým obsahem kalorií nepatří zrovna k dietním potravinám, přesto efektivně pomáhají při hubnutí – díky vláknině a hořčíku.

Pekanové ořechy

Kromě vlákniny obsahují také vysoký podíl proteinu a vitaminu B, který chrání nervy a zlepšuje náladu.

Bulgur

Bulgur je předvařená částečně loupaná pšenice, která si díky šetrnému zpracování zachovává většinu svých výživových látek.

Artyčok

Dokáže dokonce snížit cholesterol až od 12 procent.

Čočka

Obsahuje také zinek, který je důležitý jak pro sportovce, tak třeba pro sexuální výkonnost.

Sója

Je také bohatá na kyselinu listovou, nenasycené tuky a bílkoviny.

Lněná semínka

Ve 100 gramech semínek je 39 gramů vlákniny.

Pšeničné otruby

Absolutní jedničkou mezi zdroji vlákniny jsou pšeničné otruby. Na 100 gramů otrub připadá 45 gramů vlákniny. Navíc obsahují hodnotné rostlinné bílkoviny a draslík a hořčík.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat