Prostreno.cz

Nepřijemná alergie na kosmetické přípravky

Mnoho lidí s citlivou pletí trpí na nepříjemné alergické reakce na kosmetické přípravky. Nejčastěji to je u krému, ale riziko s sebou nese i používání jiných přípravků. Velmi často kromě krémů vzniká kontaktní alergická reakce po barvě na vlasy. Může vzniknout i po použití koncentrovanějších kosmetických přípravků např. séra nebo pleťové masky.

Jak se alergie na kůži nejčastěji projevují?

Dochází ke vzniku svědění a pálení v místě aplikace přípravku, postupně se objeví zarudnutí kůže, někdy i drobné puchýřky, později se postižená oblast může olupovat.

Reakce někdy může mít i velmi prudké projevy v podobě výrazného svědění. To se může dále zhoršovat a někdy i rozšiřovat na další místa na těle, kde přípravek použitý nebyl.

„Nejdůležitější je podezřelý kosmetický produkt již neaplikovat. Mírnější projevy mohou odeznít po vyloučení dalšího kontaktu kůže s alergenem, jindy je nutné postiženou oblast promazávat regenerujícími krémy např. s panthenolem, při prudké reakci je již nutné krátkodobě užívat antihistaminika a místně kortikoidní krém, většinou na doporučení dermatologa,“ říká dermatoložka MUDr. Lucia Mansfeldová.

Čtěte obaly přípravků

Máte-li senzitivní pokožku, tak si dobře pročtěte obaly kosmetických produktů. Méně se můžete obávat přípravků s označením „na citlivou kůži, bez parfemace či parabenů“ a produktů na přírodní bázi. Ale ani toto není pravidlo. Je dobré vždy nový kosmetický produkt otestovat předem na malé ploše, např. na vnitřní straně zápěstí nebo po stranách krku. Bezpečnou volbou je také pořizovat si dermokosmetiku z lékárny nebo specializovaných prodejen po konzultaci se školeným prodejcem.

„Nepříjemné kožní reakce mohou často způsobovat i produkty, které obsahují parfémové směsi, parabeny či jiné konzervační látky, někdy také přípravky s heřmánkem, protože jsou senzibilizující, a v neposlední řadě i nehtová kosmetika či některá barviva,“ upřesňuje MUDr. Lucia Mansfeldová.

Testujte se na alergie

V případě potvrzené kontaktní alergie na některé látky (po tzv. vyšetření epikutánními testy), vám kožní alergolog vystaví alergologickou průkazku s uvedenými alergeny i přípravky, ve kterých se mohou vyskytovat. Je důležité průkaz nosit s sebou a pročítat složení kosmetických přípravků, zda neobsahují vytestovaný alergen.

„Je také důležité dodat, že i některé přípravky, které dlouhodobě používáte bez obtíží, se mohou časem stát alergenem (kůže se senzibilizuje). V léčbě alergie na kosmetické přípravky je důležité odhalit vyvolávající příčinu a alergizující přípravek ihned přestat používat,“ uzavírá MUDr. Lucia Mansfeldová.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat