Prostreno.cz

Hřebíček se hodí nejen do svařáku

Máte doma hřebíček? A už jste si ho zkusili „naordinovat“ na nevolnost, migrénu, akné nebo třeba pocuchané nervy?

Hřebíček pochází z Indonésie. Svého času si ho čínští dvořané vkládali do úst za účelem osvěžení dechu, aby náhodou neurazili císaře, který s nimi jednal. K nám do Evropy se dostal díky arabským obchodníkům až okolo 4. století. Tehdy se využíval nejen jako ochucovadlo pokrmů, ale i jako léčivo, a to zejména v Římě. Na tom se vlastně mnoho nezměnilo, neboť i dnes je hřebíček vyhledávanou přísadou při přípravě dušeného masa, zvěřiny, omáček a sladkých jídel, přičemž pomáhá na různé neduhy. V jakých situacích je osvědčenou první pomocí?

Vypořádejte se s nevolností

Jmenované koření podporuje produkci trávicích enzymů i žaludečních šťáv, proto může být spásou poruchového zažívání. Podle některých odborníků není účinné jen jeho žvýkání, protože s pocitem na zvracení i nevolností, včetně té těhotenské, zatočí také prosté inhalování hřebíčkové vůně.

Chcete zatočit s akné? 

Cizokrajná aromatická přísada rovněž vykazuje protizánětlivé, antifungální, antioxidační a antiseptické vlastnosti, což z ní dělá výborný prostředek na akné, černé tečky, špatně se hojící jizvy, otoky a další kožní nedokonalosti. Chcete-li ji vyzkoušet, obvykle se doporučuje několik poupat rozemlít na prášek a promíchat je s medem. Vzniklou směsí se pak potírají zasažená místa dvakrát denně.

Vyzrajte nad stresem

Řekněme si upřímně, kdo v dnešní době není pod tlakem? Vysoké nároky společnosti, naprosté minimum volného času i pracovní vypětí si vybírají svou daň. Jenže ani rezervy lidské psychiky nejsou bezedné. Co to má společného s hřebíčkem? Vlastně všechno, jelikož jde o tradiční ajurvédský harmonizátor na pocuchané nervy, který navozuje duševní rovnováhu, zlepšuje náladu a odráží úzkostné myšlenky.

Ulevte si od bolestí

Že je hřebíček zachráncem při bolesti zubů, to je všeobecně známá věc. Ovšem čaj z něj připravený nabízí útěchu i při migréně. Tak na něj v tísni určitě nezapomínejte…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat