Prostreno.cz

Pěstováním verbeny si z balkónu uděláte protizánětlivý záhonek

Tahle známá balkonová květina, která se běžně pěstuje v truhlíku za oknem či na balkoně, kvete od začátku léta do října. Verbeně se taky říká sporýš zkřížený, ale je pravda, že se to příliš neujalo. Pokud ji pěstujete, máte doma poklad. Její účinky na zdraví jsou známé napříč celým světem!

Verbena má zubaté listy a hedvábné, světle fialové květy, někdy i dvoubarevné. Používá se jako bylinný lék, protože obsahuje mnoho prospěšných sloučenin včetně glykosidů, flavonoidů a triterpenů, které jsou, jen tak mimochodem, hlavní léčivou složkou houby reishi. Triterpeny mají mnoho protizánětlivých a antimikrobiálních účinků a podle vědců mohou pomoci inhibovat růst nádorů a vyvolat smrt rakovinných buněk. Proto by taková tinktura z verbeny nebo éterický olej měly být součástí domácí lékárničky.

Podporuje neurovegetativní systém

Verbena chrání nervové buňky, urychluje rekonvalescenci po mrtvici a je má pozitivní účinky pro určité neurologické stavy. Studie odhalují, že podporuje vývoj nových krevních cév v mozku a chrání před ztrátou buněk nebo neuronů při Alzheimerově chorobě. Považujte ji za nervové tonikum.

Zmírňuje úzkost a křeče

Verbena se v lidové medicíně dlouho používá jako relaxant. Snižuje úzkost a prý má stejný sedativní účinek jako diazepam, což je oblíbený lék tlumící centrální nervovou soustavu, který se používá ke zklidnění, uvolnění svalových křečí, před celkovou anestézií a při léčbě epileptických záchvatů.

Vykazuje antimikrobiální aktivitu

Vědci poukazují na to, že tahle balkonová květina zároveň může chránit před bakteriemi a houbami rezistentními na antibiotika. K protizánětlivým účinkům přidejte podporu zdraví dásní a protiprůjmovou aktivitu. Domorodí Afričané listy verbeny používají i při léčbě ušních infekcí, zatímco kořenem mírní záněty mandlí. A pokud potřebujete podpořit produkci mateřského mléka, tak i v tomhle verbena může posloužit.

Používejte ji jako tinkturu a éterický olej, jak již bylo řečeno, účinná je ovšem i mast nebo prášek. Květy mohou ozdobit koktejly a alkoholické nápoje. Pozor by si ale měli dávat jedinci trpící chudokrevností. Některé vědecké rozbory poukazují na to, že verbenový čaj snižuje absorpci železa, to znamená, že osoby s nedostatkem tohoto minerálu by se verbeně měly vyhýbat.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat