Prostreno.cz

Zácpu uvolní známé přísady z ledničky

Vážně vás zácpy zbaví jen farmaceutické medikamenty? Ale kdeže! Zkuste si naordinovat sušené švestky, kefír, podmáslí nebo hroznové víno. Rázem bude po starosti!

Zácpa je obecné označení pro poruchu zažívání, která se projevuje sporadickým vylučováním, bolestmi břicha i častou únavou. Co tuhle svízel způsobuje? Možná se budete divit, ale kromě nedostatku vlákniny i nadměrné užívání laxativ a léků proti bolesti, stejně jako deprese, porucha štítné žlázy a nedostatek pohybu. Podle lékařů může zácpou také organismus reagovat na nějakou životní změnu, jako je třeba rozchod s partnerem či nové povolání. Jenže co náprava? Tu představují potraviny, které zlenivělá střeva opět přimějí ke spolupráci. Co zafunguje na výbornou?

Švestky nikdy nezklamou

Švestkám se přisuzuje mnoho zásluh. Zachovávají mentální svěžest i kardiovaskulární zdraví, posilují imunitu a zabraňují ukládání tuku, tudíž jsou vhodné při dietních kúrách. Ovšem platí i za spolehlivé přírodní projímadlo! Podle závěrů jisté studie zveřejněné v magazínu Reader's Digest lze z pěti kousků načerpat plné tři gramy vlákniny, která k léčbě oné břišní komplikace velkou měrou přispěje. Ve spolupráci s obsaženou sloučeninou zvanou sorbitol nastolí v zažívacím traktu zase pořádek a vám se konečně uleví.

Kefír nebo podmáslí. Vyberte si

Správným protiútokem na jmenovanou patálii mohou být i probiotika, jež optimalizují střevní mikroflóru. Největší množství přátelských probiotických bakterií nabízí kimchi, kefír, podmáslí, tempeh nebo kombucha. Nelze opomenout, že složení těchto potravin rovněž navyšuje energetickou hladinu, snižuje riziko astmatu a pomáhá na infekci močových cest.

Dejte si hroznové víno

Hroznové víno má kromě lahodné chuti i zajímavé léčivé účinky. Odborníci se s odkazem na četné výzkumy shodují v tom, že má přímý vliv na sekreci inzulínu a dokáže regulovat cirkadiánní rytmy těla, což z něj dělá výborný prostředek na nespavost. Nemálo prospívá také zraku, zatímco ulevuje od bolesti způsobené osteoartritidou. A jak tyto malé šťavnaté plody souvisí s ukončením obtěžující zácpy? Poměrně dost. Jsou totiž nabité již zmíněnou vlákninou a vykazují projímavé schopnosti.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat