Prostreno.cz

Bylinková lékárnička vhodná na dovolenou

Chystáte se na výlet s rodinou? Kromě opalovacího krému byste si možná měli přibalit i mátu, černý rybíz, tymián a bazalku. To byste nevěřili, jak se vám tyhle léčivky mohou hodit!

Vlivem nedávných pandemických událostí budeme letní prázdniny a dovolenou zřejmě více trávit v českých krajích. Ani tak bychom ale neměli zapomínat na své zdraví a rizika, jež cestování přináší. Co takhle si pro všechny případy přibalit do zavazadla i tyto léčivé rostliny?

Máta na hlavu i žaludek

Máta peprná je všestranný lék, který přijde vhod v mnoha nepříznivých situacích. Čaj z ní vytvořený tlumí křeče zažívacího traktu, zlepšuje trávení a zmírňuje nevolnost. Stejně spolehlivě dokáže utišit i bolesti hlavy. Jeho aplikace přímo na kůži přinese spásu po bodnutí hmyzem, neboť má chladivé účinky a podstatně urychluje hojení.

Černý rybíz, něco pro alergiky

Alergické vyrážky, kopřivka, rýma nebo kašel. S tím vším si listy černého rybízu hravě poradí! Záchranné lano hodí také při nachlazení, protože snižují horečku a posilují imunitní systém. Bývají doporučované i na infekce močových cest nebo revmatismus.

Tymián uleví bolavým zubům

O tymiánu se příznivci alternativní medicíny zmiňují často, neboť díky antivirovému působení významně snižuje riziko respiračních chorob. Ovšem jeho jedinečné složení oceníte i tehdy, když vás jako blesk z čistého nebe zasáhne bolest zubů způsobená kazy nebo onemocněním dásní. Tymián rovněž zažene nespavost a poskytne regenerační dotek namoženým svalům, které po náročnější fyzické aktivitě začínají „protestovat“.

Bazalka pro lepší náladu

Vhodným parťákem na cesty je i voňavá bazalka. Pokud si z ní připravíte čaj, získáte přímo famózní prostředek, jenž vás vymaní z nepříjemnosti zvané pálení žáhy. Zároveň podpoří dobrou náladu, zažene stres a zvýší energetickou hladinu. Nelze nezmínit, že v případě nouze zafunguje jako přírodní antibiotikum, které se rázně vypořádá s bakteriálními infekcemi. Pomocnou ruku nabízí také novopečeným maminkám, protože stimuluje tvorbu mateřského mléka.

Zdroj: www.howtodoit.com, www.goodhousekeeping.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat