Prostreno.cz

Svatým grálem ve zdravé výživě je zelí

Byly doby, kdy mělo zelí hodně špatnou pověst. Ale ty už jsou dávno pryč! Dnes se o něm říká, že nesmírně prospívá trávení, imunitě i pleti, což odborníci jen potvrzují.

První písemné zmínky o hlávkovém zelí pocházejí z období 3. století př. n. l. I když ho většina národů měla v oblibě, našly se i takové, které své předsudky ani v nejmenším neskrývaly. Třeba v Itálii se kdysi věřilo, že dráždí žaludek, vyvolává špatné sny a „dělá zlou krev“. V dnešní době se tato zelenina považuje za svatý grál zdravé výživy, který přispívá k vyřešení mnoha neduhů. Co všechno umí?

Spojenec v boji se záněty

Virózy, infekce, cukrovka, artritida, deprese, migréna, chronická únava a bolesti kloubů. To je jen zlomek obtíží, jejichž hlavním spouštěčem bývá dlouhotrvající zánět. Jak mu srazit hřebínek? Jistou možnost představuje častější konzumace potravin s obsahem silných protizánětlivých sloučenin. Asi tušíte, kam tím míříme – jednou z nich je i zmiňované zelí.

Prevence rakoviny

Uvedená potravina nabízí také nemalý podíl vitaminu C. Tak jistě, že je skloňován zejména s rychlejší léčbou nachlazení, tím však jeho dobrodiní ještě nekončí. Závěry četných studií se shodují v tom, že tento antioxidant chrání tělo před poškozením volnými radikály, čímž omezuje pravděpodobnost celé řady závažných chorob, a to včetně rakoviny.

Pomoc při žaludečních vředech

Z lékařských statistik vyplývá, že alespoň jednou za život žaludeční vředy potrápí každého desátého našince, přičemž se nejčastěji objevují na jaře a na podzim. Jsou tedy sezonní záležitostí? Je to zvláštní, ale zřejmě ano. Nicméně i s nimi může pomoci zelí. Jeho složky příznivě ovlivňují slizniční výstelku střev a posilují odolnost žaludeční stěny.

Dar pro problematickou pleť 

Pochutina, na niž je zaměřen tento článek, rovněž zlepšuje zdraví pokožky. Může se totiž pochlubit detoxikačním působením, zatímco vlivem obsažené síry reguluje tvorbu mazu a odbourává akné. Navíc pleť vyhlazuje a zpomaluje tvorbu vrásek. Proč si tedy na obličej nepřikládat zelné listy a jako doplňující prostředek nepopíjet šťávu z této brukvovité zeleniny? Podle všeho se to nemine účinkem.

Zdroj: www.eatthis.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat