Prostreno.cz

Správně skladovaný česnek se nekazí

Dáváte česnek do misky nebo košíčku, abyste ho pak použili při vaření? Tak na to raději zapomeňte! Jak česnek nejlépe skladovat vám poradíme!

Máte rádi česnek? Pak je tenhle trik na uskladnění pro vás jak dělaný. Tahle rostlinka dokáže dodat každému pokrmu něco zvláštního, a pokud ho správně uskladníte, vydrží dokonce několik měsíců. Vždy záleží na tom, jestli je už oloupaný nebo ne. Pro každou z variant totiž existuje jiná možnost uskladnění.

Neloupaný česnek

Pro neoloupaný česnek najděte nějaké temné a chladné místo. Uskladnění například v šuplíku naspodu skříňky je ideální, a navíc nehrozí riziko, že by se k rostlině dostalo slunce. Samozřejmě nedávejte česnek do blízkosti žádného zdroje tepla, jako je třeba krb. Ovšem důležitou roli hraje také větrání. To je důvod, proč jsou stroužky česneku většinou uchovávány v síťce. Potřebují cirkulaci vzduchu, a neměly by proto být ani příliš natěsno. Zapomeňte proto na plastové sáčky a jim podobné, protože tam se česnek zkazí velmi rychle. Nejlepší jsou misky s malými ventilačními dírkami.

Česneku je dobře v chladu, ale zimu rád nemá! Nedávejte ho proto v žádném případě do lednice, protože v takovém prostředí by se mohly tvořit bakterie. Kromě toho vydrží česnek o trochu déle, když ho nebudete lámat a skladovat jen jednotlivé stroužky. Tak by ztratily jednu část slupky, která je chrání před nevhodnými vlivy, a stroužky pak nevydrží.

Loupaný česnek

Podařilo se vám oloupat více česneku než nakonec budete potřebovat? Žádný problém! I ten můžete skladovat, ovšem moc dlouho nevydrží. Ale nemějte strach – uchovat se dá dokonce i krájený česnek. U loupaných stroužků česneku je důležité zajistit podmínky bez přístupu vzduchu. Uzavírací sklenice nebo plastová krabička se na to hodí skvěle. Kromě toho je nutné dát loupaný česnek do lednice. Své typické aroma si v oloupané podobě udrží dva dny, pokud ho uskladníte v lednici a bez přístupu vzduchu. Ale určitě ho nejpozději do dvou dnů raději zpracujte.

Zdroj: www.goodhousekeeping.com, www.gardenertips.com





Celkem 2 komentářů

Volivy jsou nenahraditelné miluji i žních olejenca
22.08.2022

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat